Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 17. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Galerii: Delta keskusele pandi nurgakivi

Ehitustrusti jjuht Kaido Somelar ja Delta keskuse nurgakiviürituse juht Kristina Kurm.
Foto: Andres Tennus/Tartu Ülikool
Eile sai nurgakivi Tartu kesklinna Emajõe kaldale ehitatav Tartu Ülikooli Delta keskus, milles hakkavad üheskoos tegutsema teadlased, üliõpilased ja teaduskoostööst huvitatud ettevõtted.

„Delta keskusest saab Eesti olulisim infotehnoloogia, matemaatika ja majanduse tippkeskus, mis toetab teaduse jõudmist ettevõtlusesse ja kaasab ettevõtjaid ülikooli põhitegevuste arendamisse,“ sõnas Tartu Ülikooli rektor Toomas Asser. „Oluline lisatõestus selle maja vajalikkusest on tõik, et Tartu Ülikooli vastuvõtt on erakordselt edukas just IT-erialadel.“

2020. aasta alguseks valmivas keskuses on neljakorruseline õppe- ja teadushoone (üldpinda ca 17 500 m2) ning viiekorruseline ettevõtlusmaja (üldpinda ca 4700 m2). Õppe- ja teadushoone koondab endasse TÜ infotehnoloogia, arvutiteaduse, arvutitehnika ja robootika, majandusteaduse ja ärinduse ning matemaatika ja statistika alase õppe- ja teadustöö. Samuti kolib majja TÜ ettevõtlus- ja innovatsioonikeskus, mis aitab oma tugiteenustega tuua õppe- ja teadustööga haakuva teaduspõhise ettevõtluse ülikoolile võimalikult lähedale.

Ettevõtlusmaja üürnikeks saavad ülikooliga mitmekülgsele koostööle avatud teaduspõhised ettevõtted Cybernetica AS, Swedbanki arendustiim, Statistikaamet ja OÜ Tarkvara Tehnoloogia Arenduskeskus.

Delta keskuse nurgakivisse asetati 1985. aastast pärinev ajakapsel, mis leiti praeguste ehitustööde käigus TÜ endise majandusteaduskonna hoone vundamendist. Kapsli uueks sisuks said praegust aega peegeldavad esemed.

Ajakapsli asetasid nurgakiviauku TÜ rektor Toomas Asser, Tartu linnapea Urmas Klaas, TÜ arvutiteaduse instituudi juhataja Jaak Vilo, TÜ majandusteaduskonna juhataja Maaja Vadi, AS Ehitusfirma Rand ja Tuulberg ehitusjuht ja juhatuse liige Priit Vakmann ja AS Ehitustrust juhatuse esimees Kaido Somelar.

Kogu Delta keskuse on projekteerinud arhitektuuribüroo Arhitekt11 OÜ arhitektid Illimar Truverk, Sander Aas, Sander Paljak, Kristjan Lind ja Joanna Kordemets. Emajõe ja Vabadussilla poole jäävat Delta õppe- ja teadushoonet ehitavad AS Ehitusfirma Rand ja Tuulberg ning AS Ehitustrust. Hoone ehitus läheb maksma 28,4 miljonit eurot.

Ehitust rahastatakse osaliselt teadus- ja arendusasutuste ning kõrgkoolide konkurentsivõime soodustamisele suunatud institutsionaalsest arendusprogrammist ASTRA.

Narva maantee äärde rajatava ettevõtlusmaja ehitushanke tulemused selguvad 2018. aasta sügisel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785