Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 21. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energiamärgiseid saab allkirjastada vaid pädev isik

Foto: Postimees/Scanpix
Eelmisel nädalal rakendus ehitisregistri uuendus, millega saab energiamärgiseid allkirjastada vaid Eesti Kutseregistri kehtiva kutsetunnistusega isik. Uuendusega tagatakse, et kutsetunnistust omavat isikut ei saa tema teadmata energiamärgise väljaandjaks märkida, teatas Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium.

Ehitisregistris võib energiamärgise andmist ka edaspidi käivitada iga energiamärgise andmisega seotud asutuse või ettevõtte kasutaja, kuid energiamärgise välja andmiseks peab olema see allkirjastatud pädeva isiku poolt. Kui energiamärgise andmed on ehitisregistrisse kandnud mõni selline energiamärgiseid väljastava asutuse töötaja, kellel puudub märgise välja andmise pädevus, tuleb tal pädev isik valida oma asutuse kasutajate seast. Nii võivad pädevad energiamärgiste väljastajad olla kindlad, et nende nime all ei anta välja võlts-energiamärgiseid ning ehitisregistri kasutajad ei pea muretsema märgiste usaldusväärsuse pärast.

Pädeva isiku allkirjastamise nõue hakkab kehtima kõigi energiamärgise tüüpide kohta, ehk nii projekteeritud hoonete kui ka tegelikel tarbimisandmetel põhinevatele energiamärgistele.

Energiamärgis on dokument, mis näitab, kui palju tarbib hoone aastas energiat köetava pinna ruutmeetri kohta. Energiamärgis võimaldab energiatarbimise alusel võrrelda hoonet teiste sarnaste hoonetega. Kinnisvara soetamisel on energiamärgise abil võimalik valida kõige energiasäästlikum hoone.

Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium on ehitisregistri kasutajasõbralikkuse ja funktsionaalsuse parandamise intensiivselt ette võtnud. Paranduste järjekorras tegeletakse ennekõike nende arendustega, mis põhilistelt kasutajagruppidelt saadud tagasiside põhjal on enim probleeme tekitanud ja mille realiseerimine on võimalik olemasoleva eelarve piires. Käesolev muudatus on üks esimesi selle protsessi vilju, teatas ministeerium.

Energiamärgiste välja andmist puudutavate küsimustega seoses annab vastuseid MKMi ehitisregistritalituse kasutajatugi.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785