Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 15. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kunstiakadeemia Rauaniidi maja avatakse aktuse, näituse ja peoga

Foto: Tõnu Tunnel
Eesti Kunstiakadeemia uus hoone ehk Rauaniidi hoone Tallinnas Põhja puiestee ja Kotzebue tänava nurgal avatakse 27. augustil. Avamispäeval pakutakse linnarahvale võimalust tutvuda maja arhitektuuri, autorite, rikkaliku raamatukogu ja galeriiga. Avatakse hoone ajaloo näitus ja esitletakse värsket raamatut.

„Sadade või suisa tuhandete EKAlaste unistus saab viimaks teoks  – kolime kõik kokku oma uude majja,“ rõõmustab Kunstiakadeemia rektor Mart Kalm. „EKA uus kodu Kalamaja serval, hingematvate vaadetega Tallinna vanalinnale, lahele, pulbitsevale Loomelinnakule ja jaamaturule on kohe-kohe valmis. See väärib pidulikke kõnesid, juubeldamist, rõõmurõkkeid ja suurt soolaleivapidu.“

Avamispäevale oodatakse kõiki akadeemia tudengeid, õppejõude, vilistlasi ja sõpru. Päeva vältel saab tutvuda maja arhitektuuri ja autoritega, uute töökodade, stuudiote ja õpperuumidega ning avastada Eesti kõige rikkalikum ja ainulaadsem arhitektuuri, disaini- ja kunstialane raamatukogu ning uus suur galerii, kus hakkavad juba septembrist toimuma akadeemia tudengite, kutsutud kunstnike näitused ja aulas kõikidele huvilistele avatud loengute sarjad.

Avamispäeva pidulikul aktusel kõnelevad Eesti Vabariigi President Kersti Kaljulaid, ministrid Mailis Reps ja Indrek Saar, Tallinna linnapea ja EKA kuratooriumi liige Taavi Aas, KUU arhitektide esindajana Eik Hermann ja EKA vilistlasest emeriitprofessor Leonhard Lapin.  Aktuse kunstilise osa lavastab Renate Keerd.

Õhtul esitletakse värsket raamatut „Kunstiakadeemia uus maja" ja avatakse Rauaniidi hoone ajaloo näitus „EKA uus kodu. Sukavabriku pärand". Avatud on ka poeke, kust saab soetada uue maja tulekuks värskendatud ilmega EKA meeneid.

Lustimisele annavad õhtul hoogu lausa neljal laval toimuval peol EKA vilistlaste, tudengite ja sõprade bändid ning DJ-d. Teiste seas astuvad üles juba enam kui neli aastakümmet tagasi toonase Kunstiinstituudi pidudel oma loometeed alustanud legendaarsed Kukerpillid, 1990ndate aastatel kunstiakadeemia vanas lasketiirus Heven tegutsenud müraroki bänd Zahir, samuti Erkki Tero ja Janek Murd, meta-kunstnik Kiwa juhitav improprojekt Marko Mägi Trio, kunsträppar San Hani jt. 

EKA uue maja unistust hakati realiseerima enam kui kümme aastat tagasi esialgu oma ajaloolisel krundil Tartu maanteel, kuid mitmete ette tulnud takistuste tõttu muudeti plaane. Nii avaneb uus hoone hoopis Kalamaja ja Vanalinna piiril Põhja-Tallinnas, kus EKA kogukond on end juba pikemat aega hästi sisse seadnud mitmesuguste disaini-, kunsti- ja arhitektuuribüroode ja loometegevusega.

Eesti Kunstiakadeemia õppehoones saab olema 12 302 m2 suletud netopinda. Ehitushanke võitnud Astlanda Ehitus alustas Rauaniidi hoones ehitustöid mullu 3. jaanuaril. Hoone arhitektuuriprojekti autorid on avaliku arhitektuurivõistluse võitnud Eesti Kunstiakadeemia vilistlased Joel Kopli, Koit Ojaliiv, Juhan Rohtla ja Eik Hermann arhitektuuribüroost KUU Arhitektid.

Ehitustööde prognoositud lepinguline maksumus koos käibemaksuga oli 16,2 miljonit eurot. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785