Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 14. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elering sõlmis 60 miljoni euro eest lepinguid

Lepingute allkirjastamine.
Foto: Elering
Elering sõlmis lepingud Eesti-Soome gaasiühenduse Balticconnectori Paldiski kompressorjaama ja Eesti-Läti ühenduse Puiatu kompressorjaama ehituseks summas ligikaudu 60 miljonit eurot.

„Täna sõlmitud lepingutega astusime viimase suure sammu selleks, et Eesti-Soome gaasiühendus 2020. aastal täies mahus käivitada. Tegemist on erakordsete projektidega ka selles mõttes, et seni pole Eesti gaasisüsteemis ühtegi kompressorjaama,“ kommenteeris Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi.

Pakri poolsaarele, Pakrineemele rajatava kompressorjaama maksumus on 31,4 miljonit eurot. Jaama projekteerimis- ja ehitustööde lepingupartnerid on Control Process S.A. ja Grupa Azoty Polskie Konsorcjum Chemiczne sp. z o.o.

Viljandi valda, Väike-Kõpu külla kerkiva Puiatu kompressorjaama maksumus on 28,3 miljonit eurot ning seal teostab projekteerimis- ja ehitustööd Control Process S.A.

Mõlemad kompressorjamad on kaugjuhitavad Eleringi juhtimiskeskusest Tallinnas ning mõlemasse  tuleb üks elektriajamiga keskkonnasäästlik kompressorseade.

Paldiski kompressorjaama maksimaalne väljundrõhk Soome suunal on 80 baari ja Eesti gaasi ülekandevõrgu suunal 54 baari ning jaam võimaldab transportida seitse miljonit kuupmeetrit gaasi ööpäevas. Puiatu kompressorjaama maksimaalne töörõhk on mõlemal suunal 54 baari ning võimsus 10 miljonit kuupmeetrit ööpäevas.

Paldiski kompressorjaama juurde rajatakse jaam Eestisse saabuvate ja siit väljuvate gaasikoguste mõõtmiseks, gaasi rõhureguleerimis- ja kaitsesüsteemid ning kompressorjaama Balticconnectori meretoruga ühendav poole kilomeetri pikkune gaasitorustik. Mõlema kompressorjaama juurde ehitatakse ka gaasitorustiku diagnostika tegemiseks vajalikud sondisõlmed.

Gaasi transportimise võimekus läbi kompressorjaamade peab olema saavutatud 16 kuu jooksul lepingu sõlmimisest, hiljemalt 21 kuu jooksul peab algama kompressorseadmete katsekäit ning 26 kuu möödudes peavad mõlemad kompressorjaamad olema lõplikult valmis.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785