Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 18. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ajutised abikäed ehitusplatsil vajavad juhendamist

Foto: Raul Mee
Ehitusplatsidel on suvehooajal rohkesti tööd ning seetõttu kaasatud ka abistavat tööjõudu, kellel ei pruugi olla ohutuks töötamiseks vajalikke oskusi ja kogemusi. Hea juhendamine ja väljaõpe tagab, et töötajad oskavad kasutada ohtutuid töövõtteid ja käsitleda õigesti tööks vajalikke masinaid ja seadmeid, ennetades õnnetusjuhtumeid.

Äärmiselt oluline on tähtsustada ettevõttes vähese staažiga töötajate juhendamist ja väljaõpet, sealhugas jätmata tähelepanuta töötajaid, kes on tööl tähtaegselt, paneb Sotsiaalministeerium südamele.

Tööandja juures esimesel töötamise aastal juhtunud tööõnnetuste osakaal moodustab kogu tööõnnetustest ligi 30 protsenti – üle kahe korra rohkem kui teisel töötamise aastal. Kõige sagedamini juhtub esimesel töötamise aastal tööõnnetusi kuni 25aastaste meessoost töötajatega.

Seadmestikke, mehhanisme ja töövahendeid, kaasa arvatud käsitööriistu ja elektrilisi või muu energia jõul töötavaid töövahendeid, tohib kasutada ainult asjakohase juhendamise ja väljaõppe saanud töötaja.

Kui töötaja kasutab ohtlikke töövõtteid, siis on vaja talle korraldada täiendjuhendamine ja väljaõpe. Tõsteseadmeid tohib käsitseda ainult eriväljaõppe saanud töötaja, kes on vähemalt 18aastane.

Pädevustunnistust peavad käitajad omama järgmiste masinate puhul:

kabiinist juhitav sild-, pukk- ja konsoolkraana;väljaspool kraanat asuvast juhtpuldist juhitav sild-, pukk- ja pöörd- või liikuv konsoolkraana tõstevõimega alates viiest tonnist;tornkraana ja statsionaarne noolkraana tõstevõimega üle ühe tonni;portaalkraana;liikurnoolkraana;raudteekraana.

Kui ehitusplatsil on piiratud juurdepääsuga ohualad, tuleb need märgistada ning rakendada abinõusid, et sinna ei pääseks kõrvalised isikud. Ohualas võib töötada ainult vastava eriväljaõppe saanud inimene. Väljaõppega seotud dokumentatsioon peab olema kirjalik.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785