Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 16. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lubja kohtuhoones alustatakse tööd

Foto: RKAS
Käesolevast nädalast alustavad seni kolmes eraldi hoones tegutsenud Harju Maakohus, Põhja Ringkonnaprokuratuur ning Registrite ja Infosüsteemide Keskus tääd Lubja tänavale rajatud kaasaegses kohtumajas.

Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Taavi Perni sõnul soosib hoone arhitektuurne lahendus asutuste vahelist koostööd ning annab kokkuvõttes võimaluse veelgi tõhusamalt kaitsta kannatanute õiguseid. „Ühest küljest tunneme, et asume uues majas eraldi, kuid ometi oleme oluliselt lähemal enda olulistele koostööpartneritele – kohtule ning registrite ja infosüsteemide keskusele. Kuigi iga asutus asub hoones oma tsoonis, jõuame kohtusse vajalikke toiminguid tegema ning dokumente edastama piltlikult ukse lävepakku ületades. Seeläbi saame kõikvõimalikud menetlused muuta veel kiiremaks ja tõhusamaks. Meie jaoks on oluline ka see, et saame koostöös kohtuga ühes hoones ning isegi ühiselt kasutatavates ruumides anda kannatanutele teadmise sellest, et riik seisab nende õiguste eest ja oma õiguste eest seismine ei tähenda kannatanule enam mitme erineva hoone külastamist. Tänu uue hoone ruumilahendusele ning tehnikalahendustele on võimalik vältida menetlustoimingute käigus kannatanute vahetuid kokkupuuteid süüdistatavatega,“ kommenteeris juhtivprokurör Taavi Pern. 

Rõhk inimeste vajadustel 

Uue kohtuhoone planeerimisel pöörati suuresti rõhku inimeste vajadustele ning turvalisusele. Uues kohtumajas on eraldi ooteruum kohtuistungil osalevatele tunnistajatele ja kannatanutele, et vältida koos süüdistatavaga kohtusaali ukse taga ootamist. Samuti on uude hoonesse loodud vastava sisustusega ruum laste küsitlemiseks, et pakkuda neile võimalikult lapsesõbralikku keskkonda. Kohtusaalidesse on hangitud kuulmisabivahendid vaegkuuljatele ning hoones olevad viidad on varustatud pimedakirjaga.

Uue hoone kohtusaalidesse on loodud ka võimalus muuta kohtuistung täielikult paberivabaks: seintele paigaldatud teleritest on võimalik osapooltel näha esitletud dokumente ning neid ise esitleda. Samuti on võimalik kohtuistungi helisalvestus ning videokonverentside korraldamine.

Riigi Kinnisvara ASi (RKAS) ja konsortsiumi AS Ehitusfirma Rand ja Tuulberg ning OÜ Astlanda Ehitus esindajad allkirjastasid kohtumaja rajamiseks 2016. aasta novembris 29,9 miljoni euro suuruse mahuga ehituslepingu.

Energiatõhusa hoone põhilisteks materjalideks on valkjashalli titaanoksiidiga töödeldud kolmekihilised soojustatud raudbetoonist fassaadipaneelid ning naturaalse anodeeringuga alumiiniumprofiilidest aknad ning klaasfassaadisüsteem. Passiivse meetodina on hoone jahutusvajaduse vähendamiseks hoonesse projekteeritud päikesekaitsega klaaspaketid.

Hoonesse on projekteeritud LED valgustus, mille erivõimsus on vähemalt 25% väiksem kui tüüpsetes kasutusprofiilides toodud valgustuse erivõimsus. Ventilatsioonisüsteem varustatakse heitõhu soojustagastusega, mis võimaldab täiendavat energiakulude kokkuhoidu.

Konkursil 13 tööd

2014. aasta märtsis korraldas RKAS koostöös Justiitsministeeriumi ja Eesti Arhitektide Liiduga ideekonkursi eesmärgiga leida parim arhitektuurne ja kasutusfunktsioonile sobivaim lahendus Tallinna uue kohtumaja rajamiseks. Konkursile laekunud kolmeteistkümne võistlustöö hulgast tunnistati esikoha vääriliseks Arhitektuuristuudio Siim & Kreis OÜ ideelahendus märgusõnaga „Matrix“.

Enam kui 25 000 ruutmeetri suuruse netopinnaga kohtumaja arhitektuurse osa autor on Arhitektuuristuudio Siim & Kreis OÜ (autorid Andres Siim ja Kristel Ausing), sisekujunduse kavandas Pille Lausmäe Sisearhitektuuri Büroo OÜ ning projekteeris Novarc Group AS (peaarhitekt Lauri Laisaar).

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785