9. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusmaterjalide tootjate käive kasvas

Foto: Eiko Kink
Tänavu esimeses kvartalis kasvas Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liitu kuuluvate ettevõtete müügikäive võrreldes eelmise aastaga ligikaudu 5%, 106 miljoni euroni. Kasvasid nii eksport kui siseturg, kuid vastupidiselt eelmise aasta algusele mõjutas eelkõige kogutulemust ekspordi tõus.

2018. aasta 3 esimest kuud, miljonit eurot

Krimelte OÜ  24,8

AS ETS NORD 8,3

AS E-Betoonelement 7,2

AS Saint-Gobain Ehitustooted 6,9      

OÜ TMB Element 6,0

AS Lasbet Tootmine 4,6

OÜ T-Tammer  4,6

AS Pipelife Eesti 4,4

AS Muuga Betoonelement 4,0

AS Rudus 3,5

AS Betoneks 3,5

AS Talot  3,3

Allikas: EETL

Ei tohi küll unustada, et tegemist on esimese kvartaliga, mis on ehituses tavapäraselt teistest kvartalitest tagasihoidlikum, pealegi oli esimese kvartali ilm eelmise aastaga võrreldes ehitustegevuseks ebasoodsam. See avaldus kõige enam sillutuskivide müügitulemuses, mis eelmisele aastale selgelt alla jääb.

Teistega võrreldes kasvas veidi rohkem avatäidete, katusematerjalide ja seinamaterjalide müük. Eelmise aastaga võrreldes on pisut maha jäänud kuivsegude, killustiku, betoonisegude ja soojustusmaterjalide müük. Ehitusmahtude kasvunumbrid teevad pisut kadedaks, kuid loodetavasti kulgevad ka ehitusmaterjalitootjate jaoks teine kvartal ja eelolev aasta tõusvas joones.

Esimese kolme kuu jooksul eksporditi toodangut 39,8 miljoni euro eest, see on 5 miljoni võrra enam kui mullu.

Suurema osa oma toodangust ekspordivad ventilatsioonitoodete valmistaja AS ETS NORD,  avatäidete tootjad AS Metus-Est, OÜ T-Tammer ja AS Saajos ning plasttorude valmistaja AS Haka Plast. Heade eksporditulemustega tõusevad esile betoonelementide valmistajad OÜ TMB Element, AS Lasbet Tootmine, AS Muuga Betoonelement ja AS E-Betoonelement, ka AS Betoneks ning AS Talot on ekspordinumbreid kasvatanud.

Üle poole toodangust viisid Eestist välja avatäidete tootjad AS Viking Window, AS Saku Metall Uksetehas ja AS Lasita Aken, katusematerjalide valmistaja OÜ Monier, plasttorude tootja AS Pipelife Eesti ning seinamaterjalide tootja AS Bauroc. 

Suurima käibega, samuti suurima eksportkäibega on jätkuvalt vuugihermeetikute ja ehitusvahtude tootja Krimelte OÜ.

 

Autor: Enno Rebane, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevjuht

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785