Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 6. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jõgeva puitmajade tootja läheb üle päikeseelektrile

Foto: Eesti Energia
Eesti Energia rajab Jõgeval asuvale puitmajade valmistajale Valmeco päikeseelektrijaama, mis katab ligi kolmandiku ettevõtte aastasest elektrivajadusest. Lisaks aitab selline lahendus Valmecol maandada elektri turuhinna tõusmise riski, kuna leping on sõlmitud pikaks perioodiks ja elektri hind fikseeritud.

Eesti Energia päikeseelektrilahenduste projektijuht Margus Potisepp ütles, et Valmecole pakutav lahendus on kliendile kasulik, kuna klient ei pea ise keskkonnahoidliku elektritootmise kasutuselevõttu sentigi investeerima.

„Samuti kujuneb kliendi jaoks päikesest toodetud elektri hind soodsamaks, kui võrgust ostetav elekter, sest päikesest toodetud elektrile võrgutasu ei lisandu,“ rääkis Potisepp.

Päikeseelektrijaama valmimisel saab selle omanikuks Eesti Energia taastuvenergia ettevõte Enefit Green, kelle ülesandeks jääb ka elektrijaama töökorras hoidmine kogu lepinguperioodi vältel.  Enefit Greeni juht Aavo Kärmas ütles, et Valmecole rajatav päikeseelektrijaam on järjekordne hea näide sellest, kuidas suurematest keskustest eemal asuv ettevõte on kasutusele võtnud keskkonnahoidliku ja innovatiivse elektritootmislahenduse.

Valmeco juht Raul Taul ütles, et kuna neil on päikeseelektrijaama rajamiseks vajalik pind olemas ning ka muud tingimused olid mõistlikud, siis on tootmisele nn rohelisema tooni juurdeandmine otstarbekas käik.

Valmeco on Jõgeval puitmaterjali väärindamise ja kaubandusega tegelenud juba üle 25 aasta, tegevust alustati 1991. Põhiliselt tegeletakse kokkupandavate puitehitiste nagu näiteks saunad, suvilad, majad ja nende elementide tootmisega.

Kokku paigaldab Eesti Energia Valmeco territooriumile 1440 päikesepaneeli, mis võtavad enda alla 8000 ruutmeetrit pinda. Päikeseelektrijaama süsteemi võimsuseks on 475 kW ja see katab ligi kolmandiku Valmeco aastasest elektrivajadusest. Päikeseelektrijaam valmib käesoleva aasta sügisel.

Päikeseelektri täisteenuslahendus sobib nendele äriklientidele, kelle aastane elektritarbimine on üle 500 MWh ning kellel on vaba katuse- või maapinda üle 2000 m2. Samuti pakub Eesti Energia kliendile võimalust soetada Eesti Energialt päikeseelektrijaam „võtmed kätte“ printsiibil. „Võtmed kätte“ lahenduse puhul aitab Eesti Energia leida sobiva tehnilise lahenduse, hangib vajalikud seadmed, tegeleb lahenduse paigaldamise ja sellele eelneva ettevalmistusega.

Esimene täisteenuslahendus rajati eelmise aasta lõpus Estonia piimafarmi juurde Järvamaal, kus Eesti Energia varustab ettevõtet päikeseelektriga järgmised 25 aastat. Veel on sõlmitud sarnased päikeseelektri lepingud 8 kliendiga üle Eesti.

Hajaenergeetika on ülemaailmselt kiirelt kasvav trend, mis täiendab senist tsentraalset elektritootmist lokaalsete tootmisüksustega tarbimiskoha lähedal. Kliendi juures asuvate päikeseelektri tootmisjaamade loomise eesmärk on tõsta lokaalse elektritootmise osakaalu Eesti Energia tootmisportfellis. Eesti Energia strateegiline eesmärk 2022. aastaks on toota 40% elektrist taastuvatest ja alternatiivsetest allikatest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785