Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 6. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiiumaa uue spordikeskuse kavandab Molumba

Foto: EAL
Hiiumaa spordikeskuse arhitektuurikonkursile laekunud 18 töö seast valiti parimaks ideekavand nimega Mardikas, mille autorid on Johan Tali, Karli Luik, Harri Kaplan, Mae Köömnemägi, Hawke Gihm ja Kirke Päss arhitektuuribüroost Molumba. Kavand võetakse aluseks Kärdlasse Põllu tänava äärde planeeritava 2,75 ha spordihoone ja jalgpallistaadioni rajamisel.

Esimene koht MARDIKAS, preemia 9 000 eurot.

Teine koht KÄRDLA AKTIIVNE TEERADA, preemia 7000 eurot. Kavandi autor on Gauthier Durey, Edit Atelier AS.

Kolmas koht KES KUS, preemia 5000 eurot. Kavandi autorid on Risto Parve, Kai Süda, Margit Valma, Heldi Jürisoo arhitektuuribüroost KARISMA arhitektid.

Ergutuspreemia FRONT, preemia 3000 eurot. Kavandi autorid on Helin Vahter, Rain Lõoke, Maarja Kask, Moonika Liias, Martin McLean arhitektuuribüroost Salto.

„Suurt rõõmu teeb, et huvi Hiiumaa spordikeskuse arhitektuurikonkursi vastu oli niivõrd suur. See omakorda tegi žürii töö keerukamaks, kuid vaieldamatult ka põnevaks,“ sõnas Hiiumaa vallavanem Reili Rand. „Julgen öelda, et hiidlastena saame endale kaasaegse ja funktsionaalse spordikeskuse. Nüüd, kui võidutöö on selgunud, täpsustame spordikeskuse rajamise eelarvet ja alustame konkreetsemaid läbirääkimisi kaasrahastajate leidmiseks. Seejärel juba alustame projekteerimisega.”

Eesti Arhitektide Liidu presidendi Katrin Koovi sõnul oli esikuuik, mille hulgast auhinnaliste kohtade valik tehti, väga tasavägine. Oluliseks kaalukeeleks sai kohalike toetuse olemasolu ja idee selgus. „Võidutöö tugevuseks oligi hästi selge ruumiline idee, kus staadioni poole avanev hoone on ümbrusega seotud efektse spordimaastiku abil peasissepääsu ees. Hoone kasuks rääkis veel lihtsus, kompaktsus ja puidu kasutamine välisviimistluses,“ lisas Koov.

Hiiumaa on seni ainuke maakond Eestis, kus puudub kaasaegne spordikeskus. Kavandi kohaselt hakkab Hiiumaa uue spordihoone suur saal mahutama kuni 500 pealtvaatajat ja sinna luuakse muuhulgas kergejõustiku, erinevate pallimängude, mudelismi, aeroobika, jõusaali jm spordialade harrastamise võimalused. Lisaks on hoonesse kavandatud ruumid noortekeskusele ja spordimajutusele (kuni 40 inimest). Hoone projekteerimine algab 2018. aasta teisel poolel.

Lõppenud arhitektuurikonkursil valiti auhinnalisele kohale kokku neli tööd, mille preemiate välja andmist toetab Eesti Kultuurkapital.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785