Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 3. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Selgus Viljandi vallamaja uue hoone ideekavand

Foto: EAL
Viljandi vallavalitsus koostöös Eesti Arhitektide Liiduga välja arhitektuurikonkursi võidutöö, mille järgi rekonstrueeritakse Viljandi uue vallamaja hoone Viiratsis. Hoone ehitushange soovitakse läbi viia 2019. aastal ning vallavalitsus loodab oma ametiruumid uude asukohta kolida hiljemalt 2020. aastal.

Parimaks tunnistatud kavandi autorid on Pille Nagel, Teele Kapsta, Linn Nagel, Nele Šverns ja Maili Tannenberg arhitektuuribüroost Nagel OÜ.

„Autorid on uue vallamaja arhitektuurse lahenduse puhul hästi arvestanud korduvalt ümber ehitatud endise mõisahoone ajalooliste kihistustega ning loonud uue kihi lisamisega kaasaegse ja väärikalt mõjuva terviku,“ märkis žürii liige, arhitekt Pelle-Sten Viiburg. „Avalikke funktsioone sisaldavad uued eenduvad osad loovad rekonstrueeritavale hoonele uue identiteedi ning samas toovad majja lisavalgust ja avarust.“

Žürii märkis võidutöö „Viir“ hinnangus, et tegemist oli arhitektuurselt lahenduselt tugevaima ja siseruumiliselt kõige kaasaegsema ning paremini toimiva lahendusega neljast esitatud ideekavandist. Ruumilahendus on ideekavanditest kõige tänapäevasem ja kaasaegseid töömeetodeid arvestavam, selles on palju on avarust ja õhku. Hoonet ümbritseva väliruumi puhul on positiivne, et hetkel lageda ja kivisena mõjuv majaesine väljak on lahendatud mitmekesist olemisruumi pakkuva haljasalana.

„Endine väärikas mõisahoone, eduka sovhoosi keskus ja vallamaja leiavad sellega taas kasutamist. Täna mitmes majas laialiolev vallavalitsus leiab arhitektuurselt suurepärases majas kaasaegsed tingimused nii vallakodanike vastuvõtuks kui sobiva töökeskkonna,“ sõnas Viljandi vallavanem Alar Karu.

Viljandi uueks vallamajaks planeeritav hoone on endine J. Gagarini nimelise Näidissovhoostehnikumi keskuse kontorihoone, mis on ehitatud 1977. aastal kunagise Viiratsi mõisa häärberi maakividest vundamendile.  Hoone arhitekt on Valve Pormeister. Viljandi vallavalitsus asus samas hoones ka aastatel 2013-2015. Kahekorruselise ehitise suletud netopind on ca 1 313 m² ja ehitisealune pind 766 m² ning lähtudes ruumiprogrammist võib seda laiendada kuni 33% olemasolevast mahust.

 

I preemia (8000 €) ideekavandile märgusõnaga “Viir”, autor Nagel OÜ (Pille Nagel, Teele Kapsta, Linn Nagel, Nele Šverns ja Maili Tannenberg)

II preemia (6000 €) ideekavandile märgussõnaga “Kolm õde”, autor Arhitekt Must OÜ (Ott Alver, Mari Rass, Alvin Järving, Sander Paling, Andreas Krigoltoi)

III preemia (4000 €) ideekavandile märgusõnaga “Wieratz”, autor Arhitektuuristuudio Siim ja Kreis OÜ (Andres Siim, Kristel Ausing)

Ergutuspreemia (2000€) ideekavandile märgusõnaga “Kummardus”, autor DAS arhitektid OÜ (Rene Sauemägi)

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785