Selgus Viljandi vallamaja uue hoone ideekavand

Viljandi vallavalitsus koostöös Eesti Arhitektide Liiduga välja arhitektuurikonkursi võidutöö, mille järgi rekonstrueeritakse Viljandi uue vallamaja hoone Viiratsis. Hoone ehitushange soovitakse läbi viia 2019. aastal ning vallavalitsus loodab oma ametiruumid uude asukohta kolida hiljemalt 2020. aastal.

Parimaks tunnistatud kavandi autorid on Pille Nagel, Teele Kapsta, Linn Nagel, Nele Šverns ja Maili Tannenberg arhitektuuribüroost Nagel OÜ.

„Autorid on uue vallamaja arhitektuurse lahenduse puhul hästi arvestanud korduvalt ümber ehitatud endise mõisahoone ajalooliste kihistustega ning loonud uue kihi lisamisega kaasaegse ja väärikalt mõjuva terviku,“ märkis žürii liige, arhitekt Pelle-Sten Viiburg. „Avalikke funktsioone sisaldavad uued eenduvad osad loovad rekonstrueeritavale hoonele uue identiteedi ning samas toovad majja lisavalgust ja avarust.“

Žürii märkis võidutöö „Viir“ hinnangus, et tegemist oli arhitektuurselt lahenduselt tugevaima ja siseruumiliselt kõige kaasaegsema ning paremini toimiva lahendusega neljast esitatud ideekavandist. Ruumilahendus on ideekavanditest kõige tänapäevasem ja kaasaegseid töömeetodeid arvestavam, selles on palju on avarust ja õhku. Hoonet ümbritseva väliruumi puhul on positiivne, et hetkel lageda ja kivisena mõjuv majaesine väljak on lahendatud mitmekesist olemisruumi pakkuva haljasalana.

„Endine väärikas mõisahoone, eduka sovhoosi keskus ja vallamaja leiavad sellega taas kasutamist. Täna mitmes majas laialiolev vallavalitsus leiab arhitektuurselt suurepärases majas kaasaegsed tingimused nii vallakodanike vastuvõtuks kui sobiva töökeskkonna,“ sõnas Viljandi vallavanem Alar Karu.

Viljandi uueks vallamajaks planeeritav hoone on endine J. Gagarini nimelise Näidissovhoostehnikumi keskuse kontorihoone, mis on ehitatud 1977. aastal kunagise Viiratsi mõisa häärberi maakividest vundamendile.  Hoone arhitekt on Valve Pormeister. Viljandi vallavalitsus asus samas hoones ka aastatel 2013-2015. Kahekorruselise ehitise suletud netopind on ca 1 313 m² ja ehitisealune pind 766 m² ning lähtudes ruumiprogrammist võib seda laiendada kuni 33% olemasolevast mahust.

 

Galerii

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Ajakiri Ehitaja

detsember 2018

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed