Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 4. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ahto Aruväli: oma tööjõuta on ehitaja riskid suured

Ahto Aruväli pälvis 2014. aastal Aasta ehitaja tiitli.
Foto: Eiko Kink
Kui ehituseettevõttel pole täna oma tööjõudu, siis tasub olla väga ettevaatlik, kuidas lepingutega kätte võidetud töö tehtud saab. Tööjõud on turul defitsiit, rõhutab saates Eetris on ehitusuudised kogenud ehitusjuht, AS EG Ehitust juhtiv Ahto Aruväli.

Kui ehitusettevõttel pole oma tööjõudu, on selles mõttes keerulisem, et mugavus tuleb mingil hetkel teatud kuluna kinni maksta. Tööde hinnatõus on olnud kiire, märkimisväärselt kiirem kui seda statistikaameti andmed näitavad, kinnitab Aruväli.

 Aruväli rääkis, et Eesti Gaasi tütarettevõtte, EG Ehituse konsortsiumiga võidetud 43,4-miljonise Balticconnectori maapealse osa ehitushanke eelarvesse, mille tööd kestavad 18 kuud, ei ole suurt hinnatõusu sisse planeeritud. „Kuna toru füüsilist montaaži, keevitust teeme konsortsiumis oma tööjõuga, siis tegelikult see protsent ei ole nii suur kui paljud arvavad. Me räägime siin ühest protsendist, mitte rohkem. Isegi alla selle,” ütleb Aruväli ja selgitas, et selle projekti puhul on materjalide ja muude faktorite osakaal tunduvalt suurem kui tööjõu kallinemine.

Aruväli ütleb aga, et kui ettevõte täna seda tööd ise ära ei teeks, ei oleks kindlasti juletud nii minimaalse hinnaga hankesse minna. „Kui me peaksime selle töö tegemiseks leidma alltöövõtjaid, siis ma oleks riski hinnanud tunduvalt suuremalt,” rõhutab Aruväli. „Sest kui sul täna tööjõudu, näiteks oma keevitajaid ei ole, siis ma ei kujuta ette mis hinnaga neid täna turult otsima minna.” Aruväli räägib, et ettevõttes EG Ehitus on üritatud hoida kinni ka oma tööjõu printsiibist ning renditööjõudu pole kasutatud.

Saates tuleb lisaks Balticconnectori maapealse osa ehitusele veel jutuks ka Aruvälju tormiline tõus ehitusvaldkonna tippjuhiks, samuti see, kuidas ta verinoorena juhtis Rakvere AQUA Spa ehitust ning kui kõrgeks hindab Tondiraba Jäähalli ehituse eest omistatud Aasta Ehitaja tiitlit.  Saame ka teada, mida tähendab ehituses „Merko kool”.

Saatejuht on Lauri Leet.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785