Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 31. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Adven alustas Haabneeme biokütuste katlamaja ehitusega

Foto: Adven
Adven alustas Viimsi vallas Haabneemes katlamaja ehitusega, 6 megavatise võimsusega rajatis valmib aasta lõpuks. Lisaks paigaldatakse 1,3 megavatise võimsusega suitsugaaside pesur, mis võimaldab tõsta katlamaja kasutegurit ning puhastab väljuvaid suitsugaase tasemele, mis rakenduvad aastast 2030.

Viimsi vallas Haabneeme keskuses Sõpruse tee 4 aadressil alanud ehitustööd kestavad hilissügiseni, mil Viimsi vald saab kaasaegse ja tõhusa puiduhakke katlamaja. Katlamaja ehitab ehitusettevõte Silindia Ehitus ja seadmed tarnib ettevõte ICP Solutions. Kokku investeeritakse katlamaja ehitusse 2,5 miljonit eurot, millest ligi 50% finantseeritakse Keskkonnainvesteeringute Keskus poolt Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondi vahenditest.

Adveni arendusjuhi Priit Tiidu sõnul toob uus katlamaja pikemas perspektiivis stabiilsema ja soodsama soojuse hinna nii Haabneeme kui Viimsi tarbijatele, võrreldes seniste maagaasist sooja tootnud katlamajadega. “Uue katlamaja soojust hakkab järgmisel aastal tarbima ka Viimsi võrgupiirkond, kuna rajame Haabneeme ja Viimsi piirkondade vahele uue - 1,2 kilomeetrit pika ühendustorustiku,” viitas Priit Tiit. Nii on tema sõnul rajatav katlamaja teenindamas suuremat piirkonda, pakkudes efektiivsemat küttelahendust kogu vallale.

Priit Tiidu sõnul tehti katlamaja planeerimisel tihedat koostööd Viimsi vallavalitsusega ning arvestati maksimaalsel võimalikul moel uue katlamaja lähinaabrite soovidega. “Meil on hea meel, et oleme tänaseks ühiselt leidnud parima lahenduse ning Viimsi elanikud saavad uue, moodsa katlamaja,” tänas Priit Tiit kõiki projektiga seotud osapooli. Haabneeme ja Viimsi kaugküttevõrgus toodetakse 110 hoonele keskmiselt 33000 megavatt-tundi soojusenergiat aastas. Otsus ehitada biokütuse katlamaja põhines vallaga koostöös valminud soojusmajanduse arengukavale, mille Viimsi vallavolikogu 2016. aasta lõpus kinnitas. Projekti valmimisel väheneb õhku paisatava CO2 kogus ligi 5000 tonni aastas.

Kuna uus katlamaja muudab soojuse tootmise Viimsi vallas efektiivsemaks ja taastuvenergial põhinevaks, kaasrahastatakse kõiki planeeritud investeeringuid Euroopa Liidu struktuurfondide vahenditest Keskkonnainvesteeringute Keskuse kaudu.

Antud investeeringutele lisaks on Adven esitanud Keskkonnainvesteeringute Keskusele ka taotluse Viimsi ja ka Haabneeme soojusvõrkude väljavahetamiseks.

Adven rajab käesoleval aastal mitmesse piirkonda biokütusel töötavad katlamajad - hetkel käivad katlamajade ehitustööd Kundas ja Narva-Jõesuus. Kokku on planeeritud investeerida biokütuse katlamajade ehitusse ning soojusvõrkude ligikaudu 9 miljonit eurot.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785