Autor: Lauri Leet, kaasautor • 30. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kliimas ei sobi välisukseks iga uks

Saatesarja Eramaja ehitus kuuendas saates selgitas Villu Lääts osaühingust Doorfiks, kuidas valida sobivat uksetüüpi nii elumajale. Tema kinnitusel ei tohiks meie kliimas valida majale välisust, mille U-arv oleks üle ühe.

Villu Lääts selgitas, et maja välisukse valmisel peaks esmalt vaatama, kas uks on ainus või on majal ees ka tuulekojaga uks. Viimasel juhul võib teha pisut järelelendmisi ka ukse energiatõhususe ehk U-arvu osas, ent Lääts rõhutas, et meie kliimas ei tohiks meie kliimas panna majale välisust, mille U-arv oleks üle ühe. „Parimatel tegijatel ja ustel on see väärtus 0,8 ja väiksemgi.“.

Siseuksi on olemas nii värvituid, lamineerituid ja ka klaasuksi. Siseuste puhul on meie turul Läätsi kinnitusel kasvav trend haarav leng, mis ei vaja hilisemat liistustamist. „Ust tellides annate ette seina paksuse, mille põhjal tootja toodab lengi, mis pannakse ukseavasse nii, et see ei vaja pärast enam mingit viimistlemist. Ei ole vaja otsida liiste, töömeest. See on valmis uks, mille saab karbist välja võtta, paigaldada ette ja kogu töö on valmis,“ ütles Lääts. Esmalt see küll kallim ilma haarava lengita uksest, aga tuleb kokkuvõttes odavam kui võtta arvesse ka hilisemaid kulusid.

Garaažiuste valik on Läätsi sõnul üsna lai. Esmalt lahknevad need selle osas, kas garaaž on soe või külm. Pisut soodsam on mõistagi külma garaaži avatäitelahendus. Sooja garaaži puhul on kõige levinum Läätsi sõnul tõstuks, mis koosneb uksepaneelidest. Külmade garaažide osas on mõistlik panna käänduks. See koosneb üldjuhul ühest lehest, mis käändub ühes tükis garaaži lae alla. Rulluks jällegi on on siis hea siis kui ei ole garaažis sees võimalust uksel lae alla liikuda, kuna seda on võimalik paigaldada ka väljapoole.

Lisaks esines ustele ja akendele keskendunud saates Monika Aganitš osaühingust Tektum, kes tutvustas populaarsemaid katuseaknaid ning tuletas meelde, et ka katuseakende puhul on energiatõhusus eriti oluline parameeter.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785