Autor: Ehitusuudised • 30. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Invatõstuk Paalalinna koolis.
Foto: Scanpix

Avalikele ehitistele kehtestati puuetega inimeste ligipääsu tagavad nõuded

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo allkirjastas määruse, millega kehtestatakse puudega inimeste erivajadusi arvestades nõuded avalikele ehitisele, et tagada puuetega inimeste takistusteta liikumine ja ehitise kasutamine ning asjakohase teabe kättesaadavus.

Ka seni pidi ehitamisega seotud tegevustes igal juhul järgima head tava ja arvestama puuetega inimeste erivajadustega.

„Uus määrus teeb aga olukorra veelgi selgemaks,“ ütles ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo. „Oleme astunud olulise sammu kõikide ühiskonnaliikmete võrdse kohtlemise huvides.“

Avalikule ehitisele esitatavate ligipääsetavuse, kasutamise ja ohutuse nõuete ajakohastatud ja täpsustatud kujul kehtestamine on tingitud vajadusest tagada igale inimesele võrdseid võimalusi pakkuv, väärikas ja iseseisev toimetulek.

Määruse eelnõu ettevalmistamisel on ennekõike lähtutud nende isikute ja huvigruppide arvamusest ja ettepanekutest, kelle jaoks sellised abinõud on igapäevaselt vajalikud.

Palo ütles, et määruse koostamisel olid suureks abiks MTÜ Ligipääsetavuse Foorum juhatuse liikmed, Ligipääsetavuse nõukogu liikmed ning Eesti Puuetega Inimeste Koja liikmesorganisatsioonid, nagu Eesti Pimedate Liit, Eesti Vaegkuuljate Liit ning Eesti Liikumispuudega Inimeste Liit.

„Tunnustan ka kohaliku omavalitsuse üksusi, kelle tegevustes tähtsustatakse samuti ligipääsetavust ja kes kaasavad ehituslubade menetlusse ligipääsetavuse eest kõnelevaid organisatsioone ja jagavad vastavat praktikat,“ ütles minister.

Minister selgitas, et lisaks määruses loetletud ehitistele saab kohaliku omavalitsus määratleda ehitised, millele kohaldatakse ligipääsetavuse nõudeid.

„Kohaliku omavalitsuse üksusele kaalutlusõiguse andmine on oluline eelkõige tema sõltumatust ja otsustusõigust silmas pidades, mis tugineb nii kohaliku kogukonna vajaduste kui ka omavalitsusüksuse võimaluste arvestamisele,“ lisas Palo.

Määrus kehtestatakse ehitusseadustiku rakendusaktina ning see rakendub jõustumise hetkest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785