Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 28. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hoonete ehitus kasvatas jõudsalt ehitusmahtu

Foto: Andras Kralla
Eesti ehitusettevõtted ehitasid 2018. aasta I kvartalis Eestis ja välisriikides kokku 21% rohkem kui eelnenud aasta samas kvartalis, teatab Statistikaamet. Vaid Eesti ehitusturgu arvesse võttes suurenes ehitusmaht 29%.

I kvartalis ehitati omal jõul 559 miljoni euro eest, sellest hooneid 442 miljoni ja rajatisi 117 miljoni euro eest. 2017. aasta I kvartaliga võrreldes ehitati hooneid 27% ja rajatisi 4% rohkem.

Kohaliku ehitusturu kasvu andis suurima panuse hooneehitus. Eelmise aasta sama perioodiga võrreldes suurenes hooneehitusmaht nii uusehituses kui ka remondi- ja rekonstrueerimistöödes. Kasvu toetas ka rajatiste ehitus.

Välisturul tegutsevate Eesti ehitusettevõtete ehitusmaht vähenes 2017. aasta I kvartaliga võrreldes ligi kaks korda ja seda põhiliselt hooneehitustööde mahu kahanemise tõttu. Välisriikides tehtud ehitustööde osatähtsus kogu ehitusmahus oli tänavu I kvartalis 5%, mullu samal ajal 11%.

Ehitisregistri andmetel lubati 2018. aasta I kvartalis kasutusse 1676 uut eluruumi ? 414 eluruumi rohkem kui aasta varem samal ajal. Ligi pooled valminud eluruumidest asuvad Tallinna korterelamutes.

2018. aasta I kvartalis väljastati ehitusluba 1524 eluruumi ehitamiseks, seda on 14% vähem kui möödunud aasta I kvartalis. Eelistatuim elamutüüp oli korterelamu.

Kasutusse lubati 246 mitteelamut kasuliku pinnaga 152 000 ruutmeetrit. Enim lisandus uut tööstus- ja büroopinda. Kasutusse lubatud mitteelamute pind ja maht olid väiksemad kui 2017. aasta I kvartalis.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785