Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 22. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Päikeseenergia üha popim: turg kahekordistub aastaga

Maasoojuspump.
Foto: Bosch
Eestis on päikesenergia turgu olnud umbes 7-8 aastat, igal aastal on see turg laias laastus kahekordistunud, rääkis päikeseenergiaga tegeleva Energogeni juhataja Taavi Lipstok saatesarja Eramaja ehitus neljandas saates. Kõige soodsam on aga soojust toota endiselt maasoojuspumba abil.

Energogenil on päikeseenergial põhinevaid lahendusi tänaseks paigaldatud 350 projekti. Hea projekteerijal ja paigaldajal on referentslahendused tänaseks olemas ning kindlasti tasub eelistada usaldusväärseid tegijaid. Lipstok tunnistab saates ka, et on krunte ja kohti, kus majanduslikult päikesepaneele paigaldada ei tasu. 

Paneelidele peab olema olema ka kasutusluba ning ilma selleta paneele kasutades võib seda tõlgendada ka ebaseaduslikuks tegevuseks.  Tehniliselt mitteteoimivad lahendused ei ole Lipstoki kinnitusel kasulikud kellelegi, valima peab õige lahenduse. Õige suurusega lahendus on kliendi jaoks kõige mõistlikum, sest seda saab võrrelda referentsidega koos tootlusnumbritega.

Boschi soojustehnika Eesti müügijuht Margus Uusmees andis saates ülevaate, millised on erinevate küttelahenduste ja kütteviiside tasuvused ning kui suur on erinevatel juhtudel alginvesteering.

Uusmees soovitab põrandaküttelahendust, kuna põrandakütte soojuskandja temperatuur on kõigest 20-30 kraadi ning põrandaküte on ökonoomsem. Uusmees rõhutab et kuna uued hooned ehitatakse hermeetiliselt on eriti oluline projekteerida hoonesse ka korrektne soojustagastusega ventilatsiooniseade, mis on säästlik ja tänapäevane.

Elekter on kõige kallim

Kütteseadmete lahendusi on tänasel päeval turul palju ning pakutakse seinast seina lahendusi. Kõige üldisemalt saab neid jagada Uusmeesi hinnangul kahte gruppi – seadmed, kus toimub põlemisprotsess ning teised, taastuvenergialahendused, kus seda ei toimu.

Erinevate küttesüsteemide hindu ja süsteemide hinnapakkumisi võrreldes leiab Uusmees, et 150 m2 keskmise hoone puhul on soojusenergia hinnast lähtudes  täna kõige soodsam toota soojust maasoojuspumba abil, sellele järgneb õhk-vesi soojuspump. Kõige kallim on elekter- ja õliküte.

Ent alginvesteering on täna kõige kallim samuti maaküttesüsteemil, selle alginvesteeringu suuruseks on 10 000  -12 000 eurot. Võttes aga arvesse investeeringu mahtu, 20 aastast kasutusiga ja tänaseid küttehindu, kujuneb ikkagi kõige soodsamaks maaküttesüsteem, sest soojusenergia ühiku hind on kõige soodsam just maakütte puhul.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785