Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 16. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu nutilinnaosa kortermajad alustavad renoveerimistöid

Foto: Silver Sillak
Tartu Linnavalitsuse otsustas anda Kalevi tn 10 korteriühistule elamu rekonstrueerimiseks toetust 168 504 eurot. Kalevi 10 on esimene maja, millele Tartu linn nutika linnaosa projekti SmartEnCity raames rekonstrueerimistöödeks toetuse eraldas.

Projekti koordinaatori abilinnapea Raimond Tamme sõnul on suurema osa sihtgrupi korterelamute puhul tänaseks projekteerimistööd lõpetatud, ehitusprojekti ekspertiis läbitud, ehitustööde finantseerimisplaan paigas ning ehitaja välja valitud.

"Hea meel on tõdeda, et ligikaudu kaks aastat kestnud ettevalmistustega on lõpule jõutud ning ehitustööd saavad alata. Suure energiakuluga korterelamute rekonstrueerimine liginullenergiahooneteks on kahtlemata uudne ja julge lähenemine ning soovime selles osas olla teerajajaks ja parima praktika kujundajaks," lisas Tamm.  

SmartEnCity projektiga on ühinenud 22 pilootala kortermaja ühistut. Kortermajade rekonstrueerimiseks on SmartEnCity projektis ette nähtud 3 978 000 eurot. Ehitustööd peavad olema lõppenud hiljemalt 30. juuniks 2019.

Rahvusvahelise projekti SmartEnCity raames luuakse kesklinnas asuvast hruštšovkade piirkonnast tarkadel lahendustel toimiv ja energiasäästlik linnaosa, kus nõukogudeaegsed kortermajad renoveeritakse liginullenergia hooneteks. Renoveeritavate majade korteritesse luuakse nutikodulahendus, mis võimaldab jälgida ja reguleerida oma kodust energiatarbimist.

Nutikas linnaosas kasutatakse ka uuenduslikke lahendusi kaugküttes, tänavavalgustuses ja taastuvenergia kasutamises, samuti rajatakse elektriautode laadimispunktid. Projekti üks tegevusi on ka rattaringluse loomine Tartusse.

SmartEnCity projekti rahastatakse Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogrammist Horisont 2020. Projekt algas 2016. aasta veebruaris ning kestab kuni 2021. aasta juulini.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785