Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 15. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti kõige jätkusuutlikumaks hooneks tunnistati Ülemiste kaubakeskus

Foto: Ülemiste
KEN klastri aastakonverentsil 10. mail kuulutati välja Green Building Councili korraldatud auhinnakonkursi Eesti kõige jätkusuutlikum hoone 2018 võitjad. Peaauhind anti Ülemise kaubanduskeskuse laiendusele.

Ülemise kaubanduskeskuse laienduse arendajaks on kinnisvaraettevõte Linstow Center Management, projekti arhitektideks AMB International (Norra) ja kodumaine ettevõte Novarc. Jätkusuutlikkuse alast nõustamist ja kvaliteedi hindamise auditit teostas Oxford Sustainable.  Laienemisprojekti investeeriti 35 miljonit eurot. 

Linstow Managementi projektijuht Andis Kublačovs meenutas, et  Ülemiste Keskuse teine järk valmis  2014. aastal. Laiendusprojekt pälvis esimese ostukeskusena Baltikumis rahvusvaheliselt tunnustatud BREEAM-i jätkusuutlikkuse sertifikaadi. Käesoleval aastal alustati laienduse uut etappi pakkumaks veelgi suuremaid võimalusi meelelahutuseks. Keskendumine kvaliteedile ja BREEAM-i standardite järgimisele on andnud keskusele lisaväärtust ja toonud edu. 

Kohtunikud üksmeelel

Konkursi kohtunike hulga kuulunud Hadley Barrett, Eesti Green Building Council´i juhataja, märkis et võitlus oli huvitav sertifitseerimise mõttes, kuna võitja osas olid kõik kohtunikud üksmeelel.

„Ülemiste laiendus projekt saavutas BREEAM-i hinnangu „Hea“ (Good) – sisuliselt Väga Hea (Very Good) -, mida kohtunikud hindasid jätkusuutlikumaks kui LEED Platiumi sertifikaati, mida omavad mõned hooned Eestis. Olen rahul, et tegime tulemuslikku tööd nõustamisel ja auditeerimisel, kuna Ülemiste keskus on nelja aasta järel endiselt jätkusuutlikuim ja efektiivseim hoone Eestis. Praegu toetame Linstowit Origo kaubanduskeskuse täiustamisel Riias."

Teise koha saavutas konkursil Öpiku ärimaja B-hoone, mille ehitajaks on  Merko Ehitus Eesti, arhitektuuri ja projekteerimise eest vastutab Agabus Arhitektid.

Kolmas koht omistati Bernhard Schmidt`i büroohoonele, mille arendajaks on Technopolis Ülemiste.

Jätkusuutliku ja energiatõhusa kinnisvara ning energiavarustuse klastri (KEN klastri) tegevust  finantseerib Euroopa Liidu Regionaalarengu Fond.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785