22. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väljakutse terassildade loojatele

Foto: BRICO
Mitmekesistamaks inseneriõpinguid, korraldatakse ka ehitusvalkonnas Eestis järjest enam tudengivõistlusi ja -konkursse. Terassildade teemalise võitluse peamiseks eesmärgiks on tudengite vahelises põnevas rahvusvahelises õhkkonnas teadmiste ja kogemuste vahetamine.

Sarnaselt eelmiste aastatega, on võistlusel osalevad tiimid neljaliikmelised. Võistluse käiku jälgivad ka võistkondade juhendajad ning mõned osavõtjad on kasutanud võistlust kui võimalust saata Tallinnasse melust osa saama ka suurem grupp huvilisi.

Võistluse kasvava menukuse ja tuntuse kohta annabki tõestust asjaolu, et järjest rohkem inimesi on huvitatud võistleva tiimiga kaasa tulema ning teadmine, et potentsiaalseid osalejaid oli nii Iraanist kui ka Indiast. Sel korral osavõtvast 13st võistkonnast on põhjapoolseim Rootsist, Poola ja Horvaatia on mõlemad esindatud märkimisväärse nelja tiimiga, uutest riikidest on sellel aastal võistlustules Leedu ning Austria, tõelist rahvusvahelist mõõdet lisab Austraalia.

Eestit on esindamas Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) meeskond. Teistest Eesti ülikoolidest kahjuks sel aastal osalejaid pole, kuid BRICO 2017 võistlusel teise koha saavutanud Tallinna Tehnikakõrgkooli masinaehituse eriala meeskonna kapten Stewen Naano tuleb kevadel tagasi Tallinnasse võistlema, seekord Leedu tudengitega.

Eelmiste aastate võistluste edust räägib ka fakt, et info on jõudnud teisele poole Atlandi ookeani. Võistlusnädalaks tuleb Eestisse ehitusinsener, ettevõtja ning mitmete erialaste publikatsioonide autor Robert E. Shaw, kes 90ndate alguses alustas USAs sarnase võistluse traditsiooniga. 16. mail annab ta Tallinna Tehnikaülikoolis avatud loengu, kus räägib muu hulgas sellest, kuidas sillavõistlus USAs alguse sai. Lisaks osaleb ta võistluse esteetikažürii töös.

Keerulised insenerilahendused

Võistluse kontseptsioon on säilinud aastate vältel suures plaanis muutumatuna. Suurimaks muudatuseks oli kvalifikatsiooni toimumine tänavu kahes voorus. Esimesse vooru tuli esitada üldine kavand, joonis ja silla mudel. Teises voorus tuli esitada sõlmede täpsed lahendused, mille põhjal anti võistkondadele tagasisidet ja päriti täpsustusi. Lõppvõistlusele kvalifitseerus 16 tiimist 13.

Võistluse eesmärgiks on projekteerida ja valmis ehitada viiemeetrise sildega terassilla mudel, mis peab koosnema kuni 1,2 meetri pikkustest elementidest. Kõik sõlmed peavad olema poltidega kinnitatud. Peamisteks geomeetrilisteks piiranguteks on kahemeetrine maksimaalne kõrgus, samuti on ette nähtud, et sille oleks 5 meetrit. Reeglid ja punktisüsteem on koostatud nii, et eelis oleks antud sildadele, mis ei kaalu palju, aga on väikse deformatsiooniga võimelised kandma suuri koormusi.

Sellise tulemi saavutamine on keeruline, kuid kujutab endast põnevat ja harivat optimeerimisülesannet, millega inseneridel igapäevaselt tuleb kokku puutuda. Eesmärk ongi just suunata võistkondi keerulisele, aga samas harivale teele.

Esteetika, montaaž ja konstruktsioon

Võistuspäeval, 17. mail tuleb sild aja peale monteerida, millele järgneb 1000kilose raskusega koormamine, kusjuures mõõdetakse nii vertikaalset kui horisontaalset siiret. Hindamine toimub kolmes kategoorias: esteetika, montaaži kiirus ja konstruktsiooni efektiivsus, mis moodustub kaalu ja siirde komponentidest. Esteetika osas on sarnaselt eelmiste aastatega hindajateks erialaliitude ja sponsorite esindajad koos TTÜ õppejõududega.

Üldvõitja selgub kõigi kolme kategooria üldarvestuse tulemusel, kõigis kategooriates antakse välja ka eriauhinnad. Võistlejate rõõmuks on mullusega võrreldes tõusnud auhinnafond, mis sel aastal küündib 6300 euroni, peaauhind sellest 2000. Suuresti võimaldas seda toetus eraettevõtjate hulgast.

Võistlust toetab Eesti ehitusmaastiku koorekiht. Lisaks traditsioonilisele suurponsorile Maru Ehitus ASile paneb eriauhinna välja ka TREV-2, lisaks toetavad Nordecon Betoon, Mapri Ehitus, Novarc Group ja YIT Infra.

Suurim toetus tuleb siiski jätkuvalt ülikooli poolt – TTÜ Ehituse ja arhitektuuri instituut ning TTÜ Üliõpilasesindus on aastate vältel olnud suureks abiks võistluse toimumisele. Külalised tutvuvad Eestiga Rahvusvahelise tudengiüritusel osalemise ja korraldamise üks suur plusspool tehniliste teadmise omandamise kõrval on veel uute tutvuste ja kontaktide loomine.

Seetõttu on nädalas tähtis osa ka kultuuriprogrammil, pärast tihedat konkurentsi võistluspäevadel toimuvad nädala vältel mitmed vabamas vormis ettevõtmised ja üritused. Näiteks on külalistele planeeritud Eesti ja Tallinna ajalugu ning ehitusmaastikku tutvustavad linnaehituslikule poolele keskenduvad reisid, sihtkohaks Ülemiste City, Noblessneri arendus ning eraldi ka nõukogudeaegse arhitektuuri temaatikaga ekskursioon, mille vastu välistudengid eelmised aastad huvi on ilmutanud.

Toimuvad ka mitmed väiksemad võistlused ja mõõduvõtmised, et pikk ja pingeline protsess võistlusele jõudmiseks lõpuks kõigile tiimidele positiivseid emotsioone pakuks ja Tallinnas veedetud aeg mitmekülgselt meelde jääks. 

Autor: Adeele Vesingi BRICO 2018 korraldaja

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785