12. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartusse Emajõe äärde võib tulla Korstna väljak

Võistlustöö "Liivakell".
Foto: AB Ansambel
Tartu kesklinnas Emajõe kaldal asuva endise keskkatlamaja kvartali planeeringuvõistluse esimese etapi kolm võidutööd pakuvad alale eriilmelisi lahendusi: Kolmest tööst kahes moodustab uue linnaku südame Korstna väljaku keskel kõrguv säilitatav katlamajakorsten.

Võistlusala asub Tartu kesklinnas Turu ja Väike-Turu tänava ning Emajõe vahelisel alal ligi 3,5 hektaril. Kvartalisse on kavandatud spaa-hotell ning bürood ja korterid. Linna üldplaneeringu alusel on tegemist valdavalt ärimaaga, planeeringualal on hea juurdepääs nii tänavalt kui ka Emajõe äärselt kallasrajalt.

Katlamaja kvartali avaliku planeeringuvõistluse esimeses etapis laekus 10 tööd, mille hulgast valis žürii välja kolm paremat. 

Planeeringuvõistluse teise etappi pääsesid: „Liivakell“ (AB Ansambel, autorid Toivo Tammik, Andres Mägi, Veiko Vahtrik); „Mikro-Makro“ (Kauss Arhitektuur, autorid Urmo Mets, Lisette Tiirik); „Lõpused“ (Arhitekt Must, autorid Ott Alver, Alvin Järving, Mari Rass, Sander Paling, Heleriin Vaher).

Tartu linnavalitsuse arhitektuuri ja ehituse osakonna juhataja Tõnis Arjuse sõnul on katlamaja territooriumi väljaarendamine oluline samm linna keskuse ja Emajõe äärse atraktiivsemaks muutmisel. „Žürii töö oli väga põnev, kuna esitatud kümne töö hulgas oli ala mõtestatud kõikvõimalike erinevate lahendustega. Edasijõudnud kolmele osalejale antakse täiendavaid suuniseid edasiseks tööks ja lõpliku otsuse langetamine saab kahtlemata olema keeruline,“ kommenteeris Arjus.

Ühe võidutöö autori, Tallinna Tehnikakõrgkooli õppejõu ja arhitektuuribüroo Ansambel arhitekti Toivo Tammiku  sõnul on vana katlamaja kvartal ja seda ümbritsev maa-ala läbi planeeritud eelmistel kümnenditel ning hoonete vaheline avalik ruum kõikuva kvaliteediga, meenutades äärelinna kaubanduskeskuste keskkonda. „Sisuliselt lõikab see kesklinna jõest ära, silma torkab ka kergliiklusteede poolik lahendus," märkis Tammik.

Võistluse esimeses etapis välja valitud kolme töö autoritega jätkatakse koostööd ja lõplik paremusjärjestus selgub hiljemalt 31. maiks. 

Giga Investeeringud OÜ koostöös Tartu Linnavalitsusega kuulutas  planeeringulahenduse ideevõistluse välja aasta algul, et leida katlamaja kvartalile parim võimalik linnaehituslik lahendus.

Võidutöö on aluseks detailplaneeringu lahenduse koostamisel ja ehitusõiguse määramisel.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785