Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 19. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tasku päikeseelektrijaam säästab 750 puud aastas

Foto: Aive Urberg
Eesti Energia ehitab Tartu südames asuva Tasku keskuse katusele päikeseelektrijaama, mis hakkab katma kuni 4% keskuse aastasest elektritarbimisest. Tartu suuruselt teise päikeseelektrijaama tellijaks on Estiko Energia.

AS Estiko nõukogu esimees Neinar Seli sõnul otsustas ettevõte tähistada nii Eesti Vabariigi kui Estiko kontserni 100. sünnipäeva vähendades enda ökoloogilist jalajälge ja võtta kasutusele kuni 1 megavatt taastuvenergiat. "Esimese sammuna rajamegi Tasku keskuse katusele päikeseelektrijaama, mis säilitab 750 puud ja hoiab ära 150 tonni CO2 emissiooni aastas," lisas Seli.

Tasku keskuse katusele rajatava 560 päikesepaneelist koosneva päikeseelektrijaama tootmisvõimsus on 131 kilovatti.  Paigaldatav süsteem katab ca 4% kogu Tasku keskuse aastasest elektritarbimisest. Hetkel toimuvad vajalikud ettevalmistused päikeseelektrijaama ehituse alustamiseks. Jaam alustab tööd suvel.

Tasku keskuses Tartu südalinnas tegutseb ligi 50 kauplust, 10 toidukohta, kinokeskus Cinamon, konverentsi- ja peokeskus Dorpat, meditsiinikeskus ja erinevad bürood. 

Eesti Energia pakub äriklientidele kahte võimalust päikeseelektri kasutusele võtmiseks. Esimesel juhul on kliendil võimalik valida unikaalne täisteenuslahendus, kus Eesti Energia paigaldab ettevõtte hoonele või kinnistule päikeseelektrijaama ning müüb toodetud elektri kliendile tema tarbimise katmiseks. Esimene sellisel moel ehitatud päikeseelektrijaam asub Järvamaal OÜ Estonia piimafarmi katusel. Täisteenuslahendus sobib nendele äriklientidele, kelle aastane elektritarbimine on üle 500 MWh ning vaba katuse- või maapinda üle 2000 m2.

Teise võimaluse puhul on kliendil võimalik soetada Eesti Energialt päikeseelektrijaam võtmed kätte printsiibil. Sellise mudeli alusel rajatakse ka Tasku keskuse päikeseelektrijaam.

Hajaenergeetika on ülemaailmselt kiirelt kasvav trend, mis täiendab senist tsentraalset elektritootmist lokaalsete tootmisüksustega tarbimiskoha lähedal.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785