Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 14. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta parim betoonehitis on eramu Viimsis

Foto: Raul Mee
Eesti Betooniühing kuulutas tänasel betoonipäeval Eesti Filmimuuseumis välja konkursi „Aasta betoonehitis 2017” võitjad. Konkursi peaauhinna pälvis mitmete erilahendustega silma paistnud Viimsi eramu omanik ja tellija Mait Rõõmusaar.

Arhitekti auhinna sai Mateusz Kuo Stolarski (Tamizo Architects, Poola), konstruktori auhinna Andrei Kervališvili (Nordecon Betoon OÜ), ehitustööde auhinna Nordecon Betoon OÜ, betooni tarnija auhinna HC Betoon AS ja raketiste auhinna Peri AS.

„Viimsi eramu on hea näide sellest, kui tellija teab, millist ehitist ta tahab ning oskab leida ka õiged teostajad,” leidis žürii. 

„Sellel majal on hulgaliselt betooniseid saladusi, mis avanevad vaid kogenud silmale. Mõte ja teostus on väga hea,” ütlesžürii esimees Aadu Kana.

Eriauhind maastiku väljapaistva arhitektuurse lahenduse eest läks Tallinna Loomaaia Polaariumi jääkarude ekspositsiooni arhitektile Joonas Sarapuule Innopolis Insenerid OÜ-st.

Žürii kommentaar: „Arhitektuurselt ja betooniselt väärt osa uuenevas ja kasvavas loomaaias. Suurepärane tulemus!”

Eriauhind arhitektuuri eest läks Lutheri Masinasaali arhitektileHanno Grossschmidtile HG Arhitektuur OÜ-st.

Žürii kommentaar: „Pieteeditundelise ajaloolise betoonarhitektuuri säilitamise ja eksponeerimise eest. Suurepärane koostöö ehitaja ja tellija vahel. Mõistlik kompromiss muinsuskaitse lähtekohtade ja uue kontseptsiooni vajaduste vahel.”

Žürii esimees Aadu Kana: „Suurepärane näide vana ja uue heast kooskõlast. 1912 rajatud Lutheri vabriku hoones on kõik vana betoon väärikalt säilitatud. Oluline tööstusarhitektuuri näide on tulevikule säilitatud.”

Eriauhinna ideelahenduse eest pälvis Rocca al Mare kooli õpilane Hans Hubert Sams Rocca al Mare kooli väliklassi Ateena mõttele tulemise eest. 

Žürii kommentaar: „Auhinna andsime originaalse idee eest, mis sai suurepärase arhitektuurse teostuse. Hea tahte toel ja suurepärase koostöö tulemusel valminud mitmekülgsete kasutusvõimalustega ning visuaalselt kena lahendus.”

Žürii esimees Aadu Kana: „Gümnasist Hans Hubert Sams’i idee aitas olemasolevasse keskkonda sobitada meie arhitektuuriklassik, koolimaja autor Emil Urbel. Selle teostasid kooli lapsevanemad, kelle hulgas ka mitmeid tuntud betoonimehi. Suurepärane näide vabade kodanike algatuslikust jõust!”

Äripäeva Ehitusuudisete eriauhinna lugejaküsitluse võitjale sai Tallinna Loomaaia Polaariumi jääkarude ekspositsiooni ehitaja Astlanda Ehitus OÜ. Seekord andsid Ehitusuudised auhinna ka ekspositsiooni arhitektile Joonas Sarapuule.

Delfi Ehitusruudus.ee eriauhinna lugejaküsitluse võitjale sai Rocca al Mare kooli väliklass Ateena.

Eesti Ehitusinseneride Liidu eriauhinna sai Tallinna lennujaama trammiliini taristu projekteerija Martin Meisalu Järelpinge Inseneribüroo OÜst.

Tänavu kaheksateistkümnendat korda korraldatud Aasta betoonehitise konkurss on ellu kutsutud, et tutvustada avalikkusele betooni avaraid kasutusvõimalusi ning tunnustada neid inimesi, kes oma ideede ellurakendamiseks on kasutanud kodumaist ehitusmaterjali – võimalusterohket ja hästivormitavat betooni.

Tänavusele konkursile laekus 19 tööd. Konkursile sai esitada 2017. aasta jooksul tellijale üle antud betoonehitisi ja neis kasutatud konstruktsioone ja menetlusi.

„Aasta Betoonehitis 2017” võistluse žüriisse kuulusid esindajad Eesti ehitusala liitudest:Kalle Vellevoog, Eesti Arhitektide Liidust, Kalev Ramjalg Eesti Betooniühingust, Indrek Peterson Eesti Ehitusettevõtjate Liidust, Heiki Meos Eesti Ehitusinseneride Liidust, Andres Saar Eesti Ehituskonsultatsiooniettevõtete Liidust, Enno Rebane Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidust, žürii esimeesAadu Kana ja ehitusajakirjanike esindajatena Äripäeva ehitusväljaannete juh tEva Kiisler, Liivi Tamm ajakirjast EhitusEST ning Soome arhitekt Maritta Koivisto ajakirjast Betoni.

Loe ka Üllatustest tulvil eramu männiktuka all ja vaata eramu fotosid.  

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785