Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 22. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jarek Kurnitski pälvis riikliku teaduspreemia

Foto: Eiko Kink
Ehitusteadlane Jarek Kurnitski pälvis tööde tsükli “Liginullenergiahoonete süsteemipiirid ja tehnilised lahendused” eest riikliku teaduspreemia tehnikateadustes.

Kurnitski on üheks Euroopa juhtivaks teadlaseks hoonete energiatõhususe ja sisekliima alal. Tema tööd ühendavad ehitusfüüsika, sobiva sisekliima tagamise tehnoloogia ja vajalike tehnosüsteemide lahendused. Jarek Kurnitski juhtimisel on Eestis toimumas murre energiatõhususe metoodikates ning energiatõhusate hoonete projekteerimisel ja ehitamisel.

Jarek Kurnitski on Tallinna Tehnikaülikooli inseneriteaduskonna ehituse ja arhitektuuri instituudi direktor. Kurnitski on ka Euroopa kütte, ventilatsiooni ja jahutuse erialaühenduste katusorganisatsiooni REHVA asepresident.

Alates aprillist 2012 juhib ta liginullenergiahoonete nZEB uurimisgruppi TTÜ-s.  Kurnitski juhib ka REHVA liginullenergiahoonete nZEB töörühma, mis töötab välja tehnilisi aluseid Hoonete energitõhususdirektiivi liginullenergianõuete rahvuslikuks implementeerimiseks.

Enne ühinemist TTÜ-ga töötas Jarek Soome Innovatsioonifondis SITRA, kus ta viis aastatel 2009-2012 läbi energiaprogrammi. Teda on tunnustatud Euroopa ja Skandinaavia erialaorganisatsioonide REHVA ja SCANVAC teadusauhindadega.

Kurnitski publikatsioonid hõlmavad üle 300 teadusliku ja rakendusliku väljaande. Ta on olnud keskne autor Eesti ja Soome energiatõhususe miinimumnõuete ja arvutusmetoodika väljatöötamisel.

20 000 euro suurused riigi teaduspreemiad anti eelmise nelja aasta jooksul valminud ja avaldatud parimate teadustööde eest. Riiklikud kultuuri- ja teaduspreemiad anti üle 20. veebruaril Haapsalus.

Loe ka Mees, kes muudab Eesti ja Soome ehitust energiatõhusaks

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785