Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 21. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Telia ärihoone kui e-ehituse edulugu

„Merko Ehituse ning PIN Arhitektide loodud Telia ärihoone puhul nägime selget visiooni digiehituse rakendamisest ning head lõpptulemust,“ rääkis Majandus- ja Kommunikatsiiniministeeriumi ehituse asekantsler Jüri Rass.

E-ehituse eduloost Telekomi ärihoone ehitusel räägib 28. veebruaril toimuval Ehituse tehnoloogiakonverentsil 2018 Merko Ehitus Eesti BIM mudelprojekteerimise insener Kristjan Tüvi.

Pane ennast kirja SIIN.

Ankurrentniku järgi Telia majaks või Telekomi hooneks kutsutav ärihoone Tallinnas Mustamäe tee algul pälvis Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumilt konkursil Aasta ehitusprojekt 2018 parima BIM koostööprojekti eriauhinna.

Auhinda üle andes ütles ehituse asekantsler Jüri Rass, et eriauhind anti välja selleks, et tunnustada parimat mudelis tehtud ehitusprojekti ning selle kaudu ergutada kogu digiehituse arengut.

Rass selgitas, et parimaid digiehituse projekte hinnates lähtuti eelkõige heast digitaalsest koostööst arhitektide, inseneride, projektijuhi, ehitaja ja tellija vahel.

Kasutatud BIM mudelist sai reaalajas toimiv koostööplatvorm, millel baseerus infovahetus ja tööde jälgimine.

Tänu BIM mudelile, mille tõttu saab hoonet digiehituseks nimetada, saavutati Rassi sõnul väga hea planeerimine, määrati täpsed ehitusmahud, visualiseeriti ehitusaegseid vaateid, juhiti koosolekuid väga efektiivselt. „Lõpptulem väljendus reaalses kasus – hinnanguliselt vähenes ülearuse töö maht ehitusprotsessis 40–60 protsenti,“ lausus Rass.

Ehituskvaliteet uuele tasemele

Merko Ehitus Eesti mudelprojekteerimise spetsialist Alan Väli ütles, et mudelprojekteerimine on viinud kliendimugavuse täiesti uuele tasemele.

„BIM-mudel pakub tellijale oluliselt selgemat kujutluspilti plaanitavast hoonest, selle hilisemast kasutusmugavusest ja võimaldab paremini planeerida tulevasi halduskulusid,“ rääkis Väli.

„Ehitajat jälle paelub digiehituse juures võimalus muuta eri osapoolte koostööd ladusamaks, ennetada eksimusi ja säästa nii aega kui ka muid ressursse, mis tervikuna viib ka ehituskvaliteedi uuele tasemele.“

E-ehituse eduloost Telekomi ärihoone ehitusel räägib 28. veebruaril toimuval Ehituse tehnoloogiakonverentsil 2018 Merko Ehitus Eesti BIM mudelprojekteerimise insener Kristjan Tüvi.

Pane ennast kirja SIIN.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785