Autor: Lauri Leet, kaasautor • 14. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

3D või 2D? Projekteerijate kolm mõttelist kategooriat

Foto: BIM Ireland
Projekteerimisettevõtteid võib jagada mõtteliselt kolme kategooriasse: ühed on suutelised BIMis töötama, teised arvavad, et on selleks suutelised ja kolmandad tunnistavad, et elavad endiselt 2D maailmas, ütleb Infragate Eesti juhatuse liige Urmas Aaskivi.

Urmas Aaskivi räägib BIM-projekteerimise juurutamisest Tallinna linna tellitud objektidel lähemalt 28. veebruaril toimuval Ehituse tehnoloogiakonverentsil 2018. 

Pane ennast kirja SIIN.

“Projekteerimisfirmad on praegu veel BIM projekteerimise suunal väga erineval tasemel. Uus põlvkond on peale tulemas ja suund on ainult paremuse poole,” rääkis Aaskivi Äripäeva vahel ilmuvas kuukirjas Ehitus. 

“Kui projekteerimise peatöövõtja komplekteerib meeskonda, siis täna on veel valik üsna väike, keda ladusa ja sujuva koostöö saavutamiseks kaasata, kui tegemist on BIM projektiga. Kogu meeskond peab olema projekti vältel laua taga ja kõikide projekti osade valmimine peab leidma aset ühtses tempos. Mõne osa mahajäämus võib sundida hiljem teisi projekteerijaid tegema oma osades märkimisväärseid korrektuure, mis kahtlemata toob kaasa olulise ajakulu.”

Igasugune uue praktika ja tehnoloogia juurutamine võtab arusaadavalt aega. “Kogemust on vaja juurde, BIM valdkonna tegijaid on veel vähe, kõik see vajab kinnistamist, mitmeid kordi läbi tegemist. Juba BIM projekti juhtimine on omaette ooper ja on mõnevõrra keerulisem kui 2D-projekti puhul. Tulemuseks on aga oluliselt detailsem ja vähem vastuoluline projekt,” selgitas Aaskivi.

Varem rohkem infrastruktuuri valdkonnas tuntud Infragate Eesti AS alustas hoonete projekteerimisega sisuliselt 2015. aasta keskel, ent nüüdseks on pideva töö tagajärjel hoonete projekteerimine tõusnud ettevõtte põhivaldkondade sekka.

Eelmise aasta 19. mail allkirjastati linnaesindajate ja AS Infragate Eesti vahel leping Mustamäe uue kultuurikeskuse põhiprojekti koostamiseks ning sügisel anti valminud projekt üle. Koostöös Riigi Kinnisvara spetsialistidega valminud Mustamäe Kultuurikeskuse KAJA testprojekt oli BIM tehnoloogia rakendamisel Tallinna esimene mudelprojekt.

Urmas Aaskivi räägib BIM-projekteerimise juurutamisest Tallinna linna tellitud objektidel lähemalt 28. veebruaril toimuval Ehituse tehnoloogiakonverentsil 2018. 

Pane ennast kirja SIIN.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785