Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 12. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

TTÜ avab võimsa akustikalabori

Foto: Viktoria Tkatšenko, TTÜ personalijuhtimise magistrant
Kolmapäeval avatav TTÜ mehaanika ja tööstustehnika instituudi akustikalabor on Eestis esimene ning kogu lähiregioonis kaasaegseim ja kvaliteetseima mõõteaparatuuriga heliisolatsiooni katsekeskus.

TTÜ professor Jüri Lavrentjevi sõnul on akustika uurimine tänapäeval äärmiselt oluline,  see mõjutab meie elukvaliteeti ning tervist.  „Väljast tulev liigne müra elu- ja tööruumides segab keskendumist, häirib und ja võib põhjustada erinevaid terviserikkeid,“  kinnitab professor Lavrentjev.

Kahekambriline hoonekompleks sisaldab mõõteseadmetena kompromissitult parimat Taani akustikaseadmete tipptootja Brüel & Kjaer aparatuuri ja eritarkvara.

Uues akustikalaboris saab kiirelt ja täpselt määrata akende, klaaspakettide, uste ja teiste seinaelementide heliisolatsiooni vastavalt kehtivatele standarditele.

Uues laboris saavad Eesti akende, uste ja seinapaneelide tootjad koostöös Eesti akustika tippteadlaste ja –spetsialistidega teha tootearendust ning akustikauuringuid. Akustikalabor on osa TTÜ digialgatusest TalTechDigital, millega soovitakse muuta ülikoolilinnak intelligentseks ja digitaalseks.

Eesti on nr. 1 moodulmajade tootja Euroopas ja helikvaliteet on üha rohkem fookuses. Standardikohaseid mõõtmisi, spetsiifilisi eriuuringuid ja tehnilist konsultatsiooniteenust uues laboris pakuvad regiooni kõrgeima kvalifikatsiooniga tehnikaülikooli tippspetsialistid.

Akustikalabori loomist on toetanud Euroopa Liidu Euroopa Regionaalarengu Fond ja Innovaatiliste Masinaehituslike Tootmissüsteemide Tehnoloogiate Arenduskeskus  IMECC.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785