Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 6. veebruar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EAS toetab Kärdla ja Rakvere linnakeskuste korrastamist 3,6 miljoniga

Rakvere Pikk tänav.
Foto: Rakvere linnavalitsus
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus eraldas Kärdlale 1,58 ja Rakverele 1,98 miljonit eurot linnakeskuste ümberehituseks. Projektid teostatakse Eesti Arhitektide Liidu ja EV100 programmi „Hea avalik ruum“ raames, millega kaasajastatakse 15 Eesti linna ja asula keskust. Tänasega on rahastus olemas neist 12 projekti teostamiseks.

„Projektiga „Hea avalik ruum“ tuuakse uus hingamine 15 linna üle Eesti ja rikastatakse nii paljude inimeste elukeskkonda. Eesti Arhitektide Liidu kingitus Eestile on suunatud tulevikku ning selle positiivne mõju rõõmustab meid vähemalt järgmise suure juubelini,“ ütles Riigikantselei EV100 korraldustoimkonna juht Jaanus Rohumaa.

„„Hea avalik ruum“ linnakeskuste programm on kahtlemata edulugu. Linnakeskused, mis aastatel 2018 - 2020 saavad uue, kaasaegse ja inimsõbraliku näo, jäävad aastakümneteks tähistama Eesti Vabariigi sajandat juubelit,“ sõnas „Hea avalik ruum“ programmijuht Kalle Vellevoog. „See on edulugu, mis on kutsunud ka paljusid teisi linnu ja asulaid ümber vaatama oma avalikku ruumi. Koostöös Riigikantselei EV100 juubelitoimkonna ja kultuuriministeeriumiga on arhitektide liit algatamas suurt avaliku ruumi jätkuprogrammi, et haarata kaasa ka ülejäänud linnalised asulad, kus linnaruum ootab inimkeskset mõtestatud kaasajastamist.“

EASi juhatuse liikme Sigrid Harjo sõnul on linnakeskuste avaliku ruumi kaasajastamise eesmärk muuta linnasüdamed atraktiivsemaks nii inimestele kui ettevõtetele ning ennekõike peaks nendest projektidest kasu saama teenindus- ja turismivalkdonna ettevõtted. „Kõikide linnakeskuste toetamise puhul eeldatakse, et hiljemalt kolm aastat pärast projekti lõppu lisandub piirkonda ka täiendavaid erainvesteeringuid – Rakvere linnasüdame puhul on ootus vähemalt 1,5 miljoni ning Kärdla linnasüdame puhul vähemalt 0,6 miljoni euro lisandumisele,“ lisas Harjo.

Kärdlas on toetuse abil kavas ehitada ümber linna keskväljak ning muuta see inimestele ja ettevõtlusele atraktiivsemaks. Projekti raames kujundatakse ümber liikluslahendused, väljakule lisatakse lipuväljaku funktsioon, väljaku keskele rajatakse pergalo, mänguväljak, veesilm koos purskkaevuga, rohealad ning talveks uisuväljak.

Rakveres on toetuse abil kavas rekonstrueerida ajalooline vanalinna peatänav Pikk tänav kaasaegseks jalakäijasõbralikuks promenaadiks, mis ühendab moodsat linnakeskust Rakvere peamise vaatamisväärsuse vallimäega. Projekti abil tekib Rakverre aktiivne meelelahutus- ja kaubatänav, mis on atraktiivne nii kohalikule elanikule kui linna külalisele ning on oluline tõukejõud kohaliku ettevõtlusmaastiku elavdamisel.

Arhitektuuriprogramm „Hea avalik ruum“ taaskäivitab Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva auks 15 linna keskused, peaväljakud, peatänavad ja nendega piirnevad alad. 2017. aastal asetati juba nurgakivid Põlva, Tõrva ja Valga keskväljakutele ning käesoleval aastal alustatakse Rapla, Kuressaare, Võru, Jõhvi ja Elva keskväljakute ehitust. Linnakeskused loodetakse ümber ehitada 2020. aastaks.

„Hea avalik ruum“ projektide ehituseks taotletakse raha eelkõige läbi EASi piirkondade konkurentsivõime tugevdamise investeeringute programmi, mida kaasrahastavad Euroopa Regionaalarengufond ja Euroopa Liit, samuti Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfondist.

Eesti Arhitektide Liit tegeleb täna juba jätkuprojekti „EV100 +“ käimalükkamisega, mis annaks veelgi rohkematele Eesti linnadele võimaluse oma keskused korrastada ja kaasajastada.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785