Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 22. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hekotek taastas põlengus hävinud viimistlustsehhi

2017 juuni: Jüri alevikus põles Hekoteki angaar.
Foto: Päästeamet
Masinaehitusettevõte AS Hekotek avab 26. jaanuaril 2018 Jüris kaasaegse viimistlustsehhi, mille ettevõte rajas mullu juunis põlenud hoone asemele. Ehitustööde kogumaksumus oli 1,5 miljonit eurot.

„AS-i Hekotek äsjavalminud hoone on kahtlemata Eesti üks kaasaegsemaid ja efektiivsemaid viimistlustsehhe, mis vastab masinaehituse vajadustele. Hindame väga päästeameti ja kindlustusettevõtte suurt panust põlengukahjudega tegelemisel ning oleme tänulikud projekteerijale, ehitajale ja teistele partneritele kiire ja korraliku töö eest uue hoone valmimisel,“ ütles AS-i Hekotek juhatuse esimees Heiki Einpaul pressiteates.

Ehituse peatöövõtjaks valis Hekotek konkursi korras Wesico Projekt OÜ ja Wesico Ehitus OÜ konsortsiumi, kelle puhul sai lisaks hinnale määravaks nende valmisolek kohe ehitamisega alustada ning pidada kinni Hekoteki vajadustele vastavast lõpptähtajast.

„Sündmuskoha ülevaatus ja ekspertiis kinnitasid, et tegu on kahjujuhtumiga ning PZU alustas kahju hüvitamist niipea, kui tekkisid esimesed taastamiskulud. Hüvitised maksime otse kahju kannatanud ettevõttele, mis võimaldas neil tegeleda taastamistöödega tempos ja viisil, mis Hekotekile sobis,“ ütles PZU Kindlustuse kahjukäsitlusosakonna juhataja Urmas Saar. PZU korvab lisaks otsesele põlengukahjule ka äritegevuse katkemise kulud. PZU jaoks oli tegu läbi aegade suurima väljamakstud kahjuga.

Hekoteki 2003. aastal ehitatud värvimismaja hävis 2. juunil 2017 põlengus, mille põhjuseks oli ehitus-remonditöölise hooletus ketaslõikuri kasutamisel. Teraskarkassil tööstushoone oli soojustatud puitrooviga ning tugeva tuule tõttu ei õnnestunud puitosade süttimisest tekkinud tulekahju kustutada ja hoone hävis tules täielikult. Inimestele ja keskkonnale kahju ei tekkinud, kuna kõik värvid ja lahustid viidi hoonest kohe põlengu alguses välja. PZU spetsialistid ja eksperdid vaatasid õnnetuse koha üle sama päeva õhtul. Hoone jäänused lammutati õnnetuspäevale järgneva nädala jooksul, vältides sellega võimalikke kahjusid tuulega lendavatest ja kukkuvatest hoonedetailidest.

Kuna hoone oli algselt ehitatud laohooneks ja vahepeal oli muudetud kasutusotstarvet ning olid täienenud ehitustele esitatud nõuded, siis tuli kõik uuesti projekteerida. Vaatamata ehitusbuumile õnnestus see teha vaid kahe kuuga ning päästeamet kooskõlastas uue ehitusprojekti septembris 2017. 

Uues hallis on ka paremad töötajate olmetingimused, mille parandamisele kulus ettevõttel ligi 100 000 eurot. Hoone kaasajastamise kulud tasus Hekotek omavahenditest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785