Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 17. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Airobot alustab Eestis intelligentsete ventilatsiooniseadmete tootmist

Foto: Airobot
Hiljuti tootmisesse jõudnud Eesti teadlaste ja spetsialistide koostöös loodud intelligentne hoonete ventilatsiooniseade Airobot on isemõtlev: mõõdab rõhku, temperatuuri, õhuniiskust ja CO2 ning vajadusel reguleerib neid. Kõrgtehnoloogiline seade võimaldab luua ja hoida ruumides kvaliteetset sisekliimat inimese sekkumata ja väikese energiakuluga.

“Meile teadaolevalt Eestis praegu soojustagastusega ventilatsiooniseadmete tootmine ja tootearendus puudub. Lähiriikidest on kõige tugevamad selles osas Skandinaavia ettevõtted, kuid siiani ei ole kuulnud, et keegi neist pakuks täiesti autonoomseid isemõtlevaid seadmeid,” ütles Airobot OÜ juhatuse liige Heiki Aulik. “Airoboti seadmeid arendades oleme teinud kõik selleks, et kasutajal oleks võimalikult lihtne: masina seadistamine käib lihtsalt voolu ja internetikaabli ühendamisega ning juhtimiseks mõeldud äpp, veebikeskkond ja vajadusel nupukontroller on lihtsad ja loogilised. Peamine eesmärk seadmeid luues on olnud see, et mitte inimene ei peaks tegelema seadmega, vaid seade töötaks inimese heaks ja tagaks kvaliteetse sisekliima ilma täiendava sekkumiseta.”

Tallinna Tehnikaülikooli Ehituse ja arhitektuuri instituudi direktori professor Jarek Kurnitski sõnul on Eestis toimunud murrang hea sisekliima ja ventilatsiooni väärtustamisel. “Elamute renoveerimisel on soojustagastusega sissepuhke ja väljatõmbeventilatsioon leidnud laialdast kasutamist ning samamoodi on see vältimatult vajalik uute hoonete ehitamisel, millele hakkavad peatselt kehtima liginullenergianõuded. Soojustagastusega ventilatsioon suudab samaaegselt tagada värske ja puhta õhu ning eeskujuliku energiatõhususe, sest väljapuhutav õhk soojendab tasuta üles sissepuhutava õhu. Ongi ülimalt oluline, et sellised kõrgtehnoloogilised seadmed oleksid intelligentsed ja töökindlad. Ma usun, et Eesti ettevõte suudab pakkuda hea funktsionaalsuse ja kasutajaliidesega seadmeid, mis teeksid inimeste elu lihtsamaks,” tõdes professor Kurnitski.

“Airobot seadmed on loodud nii, et neid oleks võimalik tarkvaraliselt ajas uuendada ja pidevalt edasi arendada. Töötame koostöös Eesti ülikoolidega, praegu uurime koostöös TTÜ kliimalaboriga, kuidas oleks külmas Eesti kliimas kõige energiaefektiivsem seadet ülal pidada,” sõnas Airoboti tehnoloogiajuht Gert Valdek. “Oleme mitme kliendi soovil lisanud neile ka võimekuse ventilatsiooni kaudu maja eelkütta, et oleks saabudes mõnusam olla. Lisaks on vajadusel võimalik Airoboti salvestatavaid andmeid analüüsides saada teavet inimeste hapnikutarbimise, ruumides liikumise jms kohta, mida saaks kasutada omakorda näiteks hea une ja tervisega seotud näitajate analüüsimiseks. Ehkki tehnoloogia on keeruline, on süsteem väga lihtne: seadmed on kõrge energiaefektiivsusega, säästes energiat ka ruumisviibijate arvu järgi reguleerides,” lisas Gert Valdek.

Airobot on innovaatiline soojustagastusega ventilatsiooniseade, mis sobib kasutamiseks nii elu-, äri- kui ühiskondlikes hoonetes. Esimesed tootmisesse minevad seadmed on soovitatud ventileeritavale pinnale suurusega kuni 220m2. Lähitulevikus on plaanis tootevaliku suurendamine. Airoboti tööfunktsionaalsuse ülesehitusel on kasutatud uudseid intuitiivseid tarkvara- ja tehnilisi lahendusi, mis tagavad seadme autonoomse toimimise ning energiasäästu. Airoboti loomisel on arvestatud, et seda saaks soovi korral lihtsalt asendada mõne olemasoleva vanema ventilatsiooniseadmega.

OÜ Airobot on arenev Eesti tehnoloogiaettevõte, mis on tegelenud Airoboti seadmete arendamisega koostöös Tartu Ülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli teadlastega 2013. aastast.

Pea kõik Airoboti detailid ja kogu tarkvara on välja arendatud ja toodetud Eestis.  

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785