Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 9. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhkentali kvartali kavandab Martin Aunin

Foto: Kapitel
Kinnisvaraettevõte Kapitel viis läbi rahvusvahelise kutsutud osalejatega arhitektuurivõistluse parima arhitektuurse lahenduse leidmiseks Juhkentali kvartalile, mis hõlmab ka Eesti kõrgeimat büroohoonet. Võistluse võitjaks valis žürii arhitekt Martin Aunini töö „Lightpark", kus hoonete keskele rajatakse ühtse avaliku ruumina ja valguspargina toimiv sisehoov. Ideekavandi autoriteks on Martin Aunin, Annika Aasmaa, Marti Kahu, Margid Saar ja maastikuarhitekt Anna-Liisa Unt.

Arhitekt Martin Aunini sõnul on eesmärk kujundada kogu kvartal tervikliku keskkonnana, pöörates samavõrd tähelepanu kõrghoonete visuaalile linnasiluetis kui ka arhitektuursetele pisidetailidele tänavatasandil, lisaks on oluline lahenduse tehniline teostatavus, vastavus liginullenergiahoonele esitatavate nõuete ning keskkonnasõbralikkus.

„Kvartali hoonestuse iseloom eeldab tänavaruumilt kargust ja väljapeetust.  Hoonete ümbrus ja sisehoov on lahendatud ühtse avaliku ruumina – valguspargina, mis tõmbab möödujate tähelepanu ja kutsub uudistama. Valguspark on külmaga soojust, palavaga jahedust ja pimedal ajal turvalisust kiirgav atraktsioon, mis toimib valguse värvustemperatuuri ja intensiivsuse muutumistega. Valguspargi lõikavad läbi liikumist suunavad heleda sillutisega ja pimedal ajal valgustatud triibud, mis esinevad hoonete fassaadi kajana. Valgustriibud põikavad kohati horisontaaltasandist välja, murdudes ruumilisteks portaalideks, mis loob kõrgetest hoonemahtudest tugevalt eristuva tänavamõõdus detailsuse,“ lisas Martin Aunin.

Žürii liikme, volitatud arhitekt-ekspert Ülar Marki sõnul oli kõrgel tasemel arhitektuurivõistluse korraldamine väga oluline, kuna Juhkentali kvartali nähtavus Tallinnas on dominantne ning kõrged hoonemahud moodustavad vanalinna ja Maakri kvartali kõrval eraldi kõrghoonete kompleksi. Kõik esitatud tööd olid Ülar Marki hinnangul tugevad ja läbi töötatud ning arendaja sai  näha mitut erinevat õiget lahendust, mis aitas teha üldistusi ja saada kindlust ehitamisele mineva eelistes. „Võidutöö suurim erinevus teistega võrreldes on kõrgema, 30-korruselise torni pööramine pikema küljega ristmiku poole, mis moodustab hotell Olümpiaga koos töötava ansambli. Nii suurte mahtude liigendamine on võidutöö üks plussidest, heleda ja tumeda mahu nihe tekitab sihvakama joone. Terviklik ja sarnane võttestik kõigi kolme mahu puhul on kogu piirkonnale kasuks, sest Juhkentali-Liivalaia ristmikku ümbritseb juba väga erineva mahu ja kujuga hoonestus,“ lisas Ülar Mark.

Moodustub esinduslik väljak

Võidutöös on kolm torni näiliselt jagatud pooleks ehk kuueks torniks. Välimised kolm mahtu on korrus madalamad ja eristuvad sisemistest fassaadimaterjali tooni valiku poolest ning tänu heleda ja tumeda vastandumisele mõjuvad tornid poole sihvakamatena. Hoonemahud on paigutatud mitteparalleelselt nii omavahel kui ka naaberhoonetega võrreldes, et tagada maksimaalne kaugus teistest hoonetest, vältida otseseid vaateid vastasmajadele  ja tuulekoridoride teket ning summutada tänavamüra.

16-korruseline bürootorn on Kaasani kiriku poolsel küljel korrus madalam ja Liivalaia tänava suhtes tagasiastega, et mitte varjata vaadet kirikule. Kvartali teisele küljele moodustub kõrgeima, 30-korruselise torni ja Liivalaia-Juhkentali-Lembitu ristmiku vahele esinduslik väljak. 9-korruseline hoonemaht on paigutatud krundi pargipoolsele rahulikumale osale ja suunatud pikema küljega lõunasse, et sealsed ruumid oleksid valgusküllased.

Lisaks hoonete keskel paiknevale sisehoovile ja plaathoonestuse peal asuvale katuseterrassile täiendatakse avalikku linnaruumi arenduse käigus rajatava Veski tänava äärde loodava pargi näol, kust kulgeb läbi endist Härjapea jõge tähistav kergliiklustee.

„Oleme arhitektuurivõistlusele laekunud tööde tasemega rahul ning meile on oluline,  et võidutöö autorid on mõistnud väga hästi meie ettevõtte arendusväärtusi. Tegemist on suurepärase arhitektuurse lahendusega, mis arvestab delikaatselt ümbritsevate hoonete ja kultuuripärandiga ning loob põhjalikult läbi mõeldud, inimkeskset ja kvaliteetset avalikku ruumi. Töö erakordsusele ja kvaliteedile viitab ka žürii konsensuslik otsus võidutöö osas,“ ütles Kapiteli arendusdirektor ja juhatuse liige Indrek Moorats.

„Tegemist on meie lähiaastate ühe suurima arendusprojektiga, mille koguinvesteering ulatub 100 miljoni euroni. Teeme koostöös võidutöö autoritega ettevalmistusi projekteerimistöödeks, millega alustame täies mahus 2018. aasta kevadel. Suurest mastaabist tulenevalt rajame projekti mitmes etapis, esimese etapi ehituse algus on kavandatud 2020. aastasse ning valmimine 2022. aastasse,“ lisas Indrek Moorats. Liivalaia ja Juhkentali tänavate ristumiskohas Olümpia hotelli vastas paiknevasse multifunktsionaalsesse kvartalisse rajatakse kokku ligi 80 000 m² büroo-, kaubandus- ja teeninduspinda, sh mitmed toitlustuskohad, spordiklubi ja parkimismaja.

Võistlusele oli osalema kutsutud kaheksa arhitektuuribürood: Norra arhitektibüroo SpaceGroup Company koostöös Eesti ettevõttega Novarc Group, Suurbritannia arhitektibüroo Fletcher Priest Architects koostöös Eesti ettevõttega Arhitekt 11, lisaks Eestist arhitekt Martin Aunin, Arhitektuuribüroo JVR, Alver Arhitektid, Kadarik Tüür Arhitektid, KOKO Arhitektid ja M. Pressi Arhitektuuribüroo. Võistluse žüriisse kuulusid Tallinna linna esindaja Jaak-Adam Looveer, sõltumatud arhitekt-eksperdid Ülar Mark, Indrek Allmann ja Kalle Komissarov ning kolm arendaja esindajat. Žürii tööd toetasid energiatõhususe ekspert, ehituskonstruktor, liiklusekspert ja ehitusmaksumuse hindaja.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785