4. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu sai nutikad tänavavalgustid

Tänavavalgustus Tartus
Foto: Ahto Sooaru
Tartu linn vahetas projekti SmartEnCity raames 320 olemasolevat naatriumvalgustit energiasäästlike leedvalgustite vastu ja lasi paigaldada kaugjuhitavad kontrollerid, mis annab kuni 70protsendilist elektrienergia kokkuhoidu.

Tänavavalgustuse uuendustööd tegi Leonhard Weiss Energy. Kaugjuhitavad kontrollerid, mis lasevad valgusteid sisse-välja lülitada ja hämardada ning kontrollida nende toimivust, paigaldas Cityntel.

Tööde kogumaksumus oli 112 452 eurot, millest osa finantseeritakse linnaeelarvest ja ülejäänud osas Euroopa Komisjoni toetusest, avaldas linnavalitsus. Lisaks paigaldatakse lähematel kuudel mitmesuguseid liiklus- ja keskkonnasensoreid, mis integreeritakse valgustite juhtimisega. Energiasäästlikest valgustitest ning lähiajal paigaldatavatest liiklustiheduse, teeolude, ilma- jm sensoritest moodustub nutikas tänavavalgustusvõrk.

Energiasäästliku tänavavalgustuse said projekti pilootalasse kuuluvad Pepleri, Pargi, Kuperjanovi, Õpetaja, Tiigi, Vanemuise, Aida, Lao, Kalevi, Tähe, W. Struve, Akadeemia, Kitsas, Soola, Lille, Vallikraavi, Filosoofi, Lootuse, Kastani, Veski, Kooli, A. Haava ja Näituse tänav.

Tartu linn osaleb rahvusvahelises projektis SmartEnCity, mille käigus luuakse kesklinnas asuvast hruštšovkade piirkonnast tarkadel lahendustel toimiv ja energiasäästlik linnaosa. Projekti üks peamisi tegevusi on nõukogudeaegsete kortermajade renoveerimine liginullenergia hooneteks. Nutikas linnaosas kasutatakse uuenduslikke lahendusi kaugküttes, tänavavalgustuses , taastuvenergia kasutamises ja mobiilsuses.  Renoveeritud majade elanikele luuakse nutikodulahendus, mis võimaldab jälgida ja reguleerida oma kodust energiatarbimist.

SmartEnCity projekti rahastatakse Euroopa Liidu teadusuuringute ja innovatsiooni raamprogrammist Horisont 2020.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785