Autor: Eva Kiisler • 2. jaanuar 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kes olid ehituses suurimad kaotajad?

Rand ja Tuulbergi ehitatav Mustamäe Tervisekeskus.
Foto: Andras Kralla
Äripäeva Infopanga koostatud hoonete ehituse ettevõtete konkurentsiraport teeb põhjaliku ülevaate valdkonna üldistest trendidest ja pakub erinevate näitajate põhjal moodustatud edetabeleid. Raporti põhjal oli 2016. aastal suurim kaotaja Ehitusfirma Rand ja Tuulberg, kelle müügitulu langes 50%

Äripäeva Infopanga koostatud ehitusettevõtete konkurentsiraport annab täieliku ülevaate valdkonna ettevõtete konkurentsivõimest. Analüüsitud on ettevõtete viimase viie aasta majandusnäitajaid, mille põhjal on välja toodud valdkonna arengutrendid ja ettevõtete pingeread.

Raportit vajab iga ettevõtte juht, keda huvitab enda ettevõtte positsioon turul, üksikute ettevõtete ja valdkonna liidrite käekäik.

Soeta raport SIIT.

„Mitmendat aastat on madalseisus riiklikud investeeringud infrastruktuuri objektidesse, mistõttu ka meie tegevusmahud selles sektoris olid aastal 2016 väga tagasihoidlikud “- võis välja lugeda aastaaruandest.

Teine suurem kukkuja oli Astlanda Ehitus, kes tõi languse põhjusena objektide portfelli kahanemise, kui nägi aasta teises pooles paranemise märke. Suurematest kahanejatest tuleb välja tuua ka EBC Ehitus, keel käive kukkus aasta varasemaga võrreldes 70%. Sealjuures teenis ettevõte ligi 1,5 miljonit kahjumit ja on tänaseks kogunud 290 000 eurose maksuvõla, seisab raportis.

Raporti põhjal on valdkonnas on 2 domineerivat kontserni Nordecon ja Merko Ehitus Eesti, kelle müügitulemused on teistest peajagu kõrgemal ja kes ka suurendasid oma käivet kõige rohkem eelmisel aastal. Kontsernidel on tuleviku müügimahtude osas positiivsed ootused.

Top 50 ettevõttest suurima käibekasvu protsentuaalselt tegi Metropoli Ehitus. OÜ Metropoli Ehitus on 2014. aastal asutatud ehitusettevõte, mis on keskendunud arendusprojektide juhtimisele ja ehitamisele peatöövõtu korras. 2017. aastal planeeritakse sama tegevusega jätkata ja mahtusid kasvatada.

Eesti ehitusettevõtete 2016. aasta käive oli Eestis ja välisriikides kokku 2,1 miljardit eurot, mis on 10% rohkem kui 2015. aastal.

Valdkonna konkurentsiraport on koostatud 2016. a majandusaruannetes esitatud andmete baasil. Lisaks kajastuvad analüüsis Eesti maksu- ja tolliameti 2017. esimese poolaasta andmed.

Raportisse on kaasatud ettevõtted, mille müügitulu vähemalt ühel aastal vahemikus 2013-2016 aastal ületas 500 000 eurot

Soeta raport SIIT. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785