22. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Register hakkab ehituse kutsetunnistusi kontrollima

Foto: Pixabay
Ehitusvaldkonna vastutajaid saab uuel aastal majandustegevuse registrisse kanda vaid siis, kui nende andmed on olemas kutseregistris.

Sel aastal lõpeb ehitusvaldkonnas üleminekuperiood, mis tähendab, et ehitusettevõtte pädev isik projekteerimise, ehitusprojekti ekspertiisi, ehitusuuringute, ehitise auditi, projekteeritavale hoonele energiamärgise andmise, energiaauditi tegemise ning omanikujärelevalve tegevusaladel saab alates 1. jaanuarust 2018 olla vaid vastava kutsetunnistusega isik, tuletas meelde Tehnilise Järelevalve Amet.

Kutsetunnistis tõendab töötaja pädevust. Ehitamise puhul hakkab kutsetunnistuse nõue kehtima alates 1. juulist 2018.

Ühtlasi tuleb arvestada sellega, et kõrgkooli diplomist ja erialasest töökogemusest pädevuse tõendamiseks enam ei piisa. Kui seni sai majandustegevuse registris sisestada isiku kvalifikatsiooni näitamiseks mistahes kutsetunnistuse või diplomi andmed, siis peale üleminekuperioodi ei ole see enam võimalik ja register pärib vastutava isiku kutsetunnistuse andmeid otse kutseregistrist.

Siiani kehtinud ehitusvaldkonna kvalifikatsiooni regulatsioon kirjeldas täpselt, milline kutsetunnistus igale tegevusala alaliigile vastab. Alates 1. jaanuarist 2018 sellist ühest kirjeldust enam ei ole ning isiku kvalifikatsiooni kirjeldatakse kutsestandardis. Lisaks tulevad kutsestandardist piirangud näiteks ehitise tüübile või keerukusele.

Kutsetunnistusi väljastavad Eesti Ehitusettevõtjate Liit, Eesti Ehitusinseneride Liit, Eesti Arhitektide Liit, Eesti Geodeetide Ühing, Eesti Kütte- ja Ventilatsiooniinseneride Ühendus.

Üleminek kutsepõhisele kvalifikatsiooni tõendamisele jõustus juba 2014. aasta suvel ja see on jätnud spetsialistidele piisava ajavaru, et kutsetunnistust saada. Kuna kutsetunnistust peab iga viie aasta tagant uuendama ning edaspidi järgitakse ehitusvaldkonnas elukestva õppe põhimõtet, peavad vastutavad spetsialistid end valdkonnas toimuvaga pidevalt kursis hoidma.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785