Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 12. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maa-amet lisas geoportaali 2017. aasta ortofotod

Maa-ameti geoportaali jõudsid 2017. aasta aeropildistamise tulemusena valminud ortofotod, kus maapind on näha n.ö linnulennult. Piltide lahutusvõime on 10–25 sentimeetrit, lisaks hoonetele ja teedele on näha ka väiksemad objektid. Varasematel aastatel on tähelepanelikud vaatajad leidnud ortofotodelt huvitavaid kujutisi, näiteks naerunägu viljapõllul ja Taaveti täht metsas, teatas Maa-amet.

Samade lendude käigus kogutud kaldaerofotod on Maa-ameti fotolaos aadressil www.maaamet.ee/fotoladu.

Ortofotosid saab näha Maa-ameti kaardirakenduses https://xgis.maaamet.ee/maps/XGis valides vasakult menüüst „ortofoto“ või WMS-teenuseshttp://geoportaal.maaamet.ee/est/Teenused/Avalik-WMS-teenus-p65.html.

Maa-ameti geoportaalis on nüüd kõigile kättesaadavad uued, 2017. aasta aeropildistamise tulemusena valminud ortofotod. Tegu on lennukilt pildistatud ja töödeldud aerofotodega, mis kajastavad looduses esinenud olukorda ülelennu hetkel. Ortofotodelt on Eesti näha n.ö. linnulennult.

„Ortofotode lahutusvõime on 10–25 sentimeetrit. Lisaks hoonetele ja teedele on näha ka sellised objektid nagu vabadussõja võidusammas, lipumastid, inimesed, trepiastmed ja ka väiksemad objektid. Varasematel aastatel on tähelepanelikud vaatajad leidnud ortofotodelt huvitavaid kujutisi, näiteks  naerunägu viljapõllul, Taaveti täht metsas ja lõbusad hoonete katused. Kutsume üles oma põnevaid leide teistega jagama Maa-ameti Facebooki lehe või e-posti kaudu,“ ütles  Maa-ameti fotogramm-meetria osakonna nõunik Mait Metsur.

Igal aastal aeropildistab Maa-amet üle poole Eestimaast – kordamööda Eesti põhjapoolset ja lõunapoolset osa. Tänavu kevadel ja suvel aeropildistati Eesti lõunapoolne osa, suuremad asulad üle Eesti ja Rail Balticu trassi piirkond.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785