Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 10. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aasta parimaks arhitektuurisaavutuseks kuulutati ERM

Foto: Maris Tomba
8. detsembril kuulutati arhitektuuripreemiad mööduval aastal valminud parimate sisearhitektuuri, arhitektuuri ja maastikuarhitektuuri saavutuste eest. Nii Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali kui Eesti Arhitektide Liidu aastapreemiad pälvis Eesti Rahva Muuseumi hoone Tartus Raadil.

"Kultuurkapital tunnustab kõrgelt loominguliste meeskondade ühistöö tulemust. Arhitektuurse lahenduse, avalike ruumide sisearhitektuuri ja maastikuga vormitud säng raamib aja ning sündmuste kulgemist terviklikus, dünaamilises keskkonnas. Kõrgelt seatud sihid ja mitmete loominguliste meeskondade koostöö on andnud Eesti kultuurimaastikule aastal 2017 olulise märgi," seisab sihtkapitali põhjenduses. 

Eesti Rahva Muuseumi autorid on Dan Dorell, Lina Ghotmeh, Tsuyoshi Tane (DGT Architects), Eesti-poolne arhitektuuripartner oli Hayashi-Grossschmidt Arhitektuur, meeskonnaga Hanno Grossschmidt, Tomomi Hayashi, Siim Endrikson, Eela Samblik, Sander Treijar, Liis Voksepp, Eesti-poolne sisearhitektuuri partner oli Pille Lausmäe Sisearhitektuuri Büroo ja maastikuarhitektuuri partner KINO maastikuarhitektid. 

Kokku nomineeris Eesti Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapital preemiale kolmest valdkonnast 25 objekti. 

 

Eesti Arhitektide Liidu arhitekti aastapreemiale kandideeris tänavu viis objekti, millest valiti võitjaks samuti Eesti Rahva Muuseum. 

Nominentide ja laureaadi osas langetas sel aastal otsuse tunnustatud Leedu arhitekt Vytautas Biekša, kes on arhitektuuribüroo Processoffice üks kolmest eestvedajast. Biekša hindas võitjat järgmiste sõnadega: “DGT Arhitektide poolt välja pakutud põhiidee on nii tugev, selge ja endassehaarav. Ainuüksi selle kontseptsioon kannab ise piisavat jõudu, mis suudab nii suuremõõtmelise projekti vedada läbi igast raskusest. Projekt haarab laia konteksti, tõustes Tarkovski filmistseeni mahajäetud lennuvälja maastikult ning lennates kaasaja ühiskonna immateriaalsusest Tartu linnamaastike moodi tundlike tuksetena rahulike loodusmaterjalidega siseruumidesse.  Hoone tundub olevat laetud nii tähenduste kui isikupäraga, kuid samal ajal neutraalne ja kutsuv.  Eesti Rahva Muuseum on tõeline Rahvuslik projekt ja kindel tänavune Eesti Arhitektide Liidu arhitekti aastapreemia võitja!”

Kultuurkapitali maastiku- ja sisearhitektuuripreemiad

Maastikuarhitektuuri preemia pälvis Roosi tänav Tartus,  mille autorid on maastikuarhitektid Karin Bachmann ja Mirko Traks (Kino maastikuarhitektid) ning arhitektid Toomas Paaver ja Tõnu Laanemäe (PAIK Arhitektid).  Eskiisi etapis töötasid kaasa ka maastikuarhitektid Edgar Kaare ja Terje Ong (TajuRuum).

"Roosi tänav seob vaheväravana kokku ERM-i ja Tartu linnasüdame. Lisaks tekib Roosi tänava näol Tartu jaoks uut tüüpi tänav-väljak, mis lisaks huvitavale teekonnale pakub soovijaile viibimiskohti, tegevust ja vaatamist. Tänav on linnaruumiliselt mugav, sidus ja atraktiivne, eelistatud on jalakäijad-kergliiklejad," põhjendas zürii.

Sisearhitektuuri preemia pälvis Rahvusarhiiv Noora, mille sisearhitektuuri autorid on Tüüne-Kristin Vaikla, Urmo Vaikla, kaasa töötasid Helle-Triin Hansumäe ja Maarja Varkki (Vaikla Studio); Arhitektuuri autoriks on Illimar Truverk, Sander Aas (Arhitekt 11), kaasa töötas Margus Soonets.

Preemia anti kvaliteetse ja läbimõeldud ruumi eest. "Lahendus mõjub terviklikuna, arhitektuursest kontseptsioonist detailideni," leidis zürii.

Tegevuspreemia pälvis Toomas Tammis."Töötades EKA arhitektuuriteaduskonna dekaanina andis ta noortele arhitektidele kaasa teadmise: iga hoone, iga ehitis, iga planeering peab muutma RUUMI paremaks. Parem RUUM muudab meid kõiki," põhjendas zürii. 

Tegevuspreemia pälvis ka Arhitektuurikooli ehk gümnaasiumiastmele arhitektuuri valikaine ja õpetajaraamatu koostamise ainekava ja õppeprotsessi kirjelduse töögrupp: Kadri Klementi, Kaire Nõmm, Toomas Tammis, Hannes Praks, koostöös Eesti Arhitektuurikeskusega. Preemia anti noorte ruumihariduse järjepideva edendamise eest, mis on tipnenud gümnaasiumi arhitektuuriõppe valikaine väljatöötamise ja rakendamisega.

Ühisel aastapreemiate auhinnatseremoonial Telliskivi Loomelinnakus anti üle Eesti Arhitektide Liidu, Eesti Maastikuarhitektide Liidu, Eesti Sisearhitektide Liidu ja Eesti Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali preemiad. Arhitektuuri sihtkapitali peapreemia ja elutööpreemia antakse välja 2. veebruaril Kultuurkapitali aastapreemiate galaüritusel.  

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785