Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 4. detsember 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vaata Ehituse teabevara uusi täiendusi

Selle aasta sügisel on toimunud tormiline regulatsiooni muutus ehitusvaldkonnas. Muutunud on keskkonnamõju hindamisega seonduv regulatsioon, samuti on muutunud keskkonnamõju hindamise eelhinnangu nõuded. Jätkuvalt on aktuaalne teema projekteerimistingimused ning võimalus asendada detailplaneering projekteerimistingimustega.

Uuendasime oma tootemarki ja viisime selle vastavusse toote praeguse sisuga. Käsiraamatud alustasid paberväljaandena, mida pikka aega toetas käsiraamatute veeb. Nüüdseks on esikohale tõusnud digitaalne sisu ja võimalused, mida see pakub, seetõttu leidsime, et on aeg muuta ka tootemarki. Edaspidi saate tellitud käsiraamatut kasutada teabevara nime all. 

Ehituskäsiraamatu 61. täiendus ilmub märtsis 2018. ilmub jaanuaris 2018.

Täiendusi saate veebis lugeda varem kui paberil kodulehtel www.teabevara.ee.

Keskkonnamõju hindamisega seonduva regulatsiooni muudatusi vaata täpsemalt peatükkidest 5.5. ja 5.5.2. Keskkonnamõju hindamise eelhinnangu nõudeid vaata peatükist 5.5.1..

Projekteerimistingimustega seotu leiad peatükist 5.2., võimaluse kohta asendada detailplaneering projekteerimistingimustega peatükist 5.1.4..

Riigikohus on teinud olulise otsuse tehnorajatiste ja -võrkude osas, leides, et ilma servituudi või sundvalduseta ehitatud tehnovõrk või -rajatis võib kuuluda mitte enam võrguvaldajale, vaid hoopis kinnisasja omanikule (vt täpsemalt veebis ptk 13.). Siinkohal on oluline rõhutada, et Riigikohtu otsus puudutab seaduse kohaldamist, mis on olnud jõus juba 1. jaanuarist 2003, ehk seadus on kehtinud rohkem kui 14 aastat, nüüd aga jõustus Riigikohtu otsus, mis käsitleb kehtinud seadust teisiti kui varem. Samuti on muutunud arusaam seoses kasutuslubadega (vt ptk 9.1.3).

Kõige olulisem ehitusettevõtjate jaoks on aga kindlasti hoopis 1. jaanuarist jõustuv uus loetelu töödest, mida tohivad teha erinevate kutsetasemetega pädevad isikud. Alates 1. juulist 2018 ei saa enam teha töid, mille teostamiseks puudub vajalik kutsetase.

Seda, milliseid töid erinevate kutsetasemetega isikud teha võivad, reguleeribki 1.01.2018 jõustuv ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri 23.11.2017 määrusega nr 61 kehtestatud „Kvalifikatsiooni tõendamise nõudega ehituse tegevusalade täpsem jagunemine ja nendele tegevusaladele vastavad täpsemad kvalifikatsiooninõuded”. Täpsemat infot leiad Ehituse teabevarast. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785