Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 28. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuametil ehitajate ümbrikupalga vastu uued meetmed

Foto: Pixabay
Kõige enam makstakse ümbrikupalka jätkuvalt ehitussektoris: 2016. aastal tekitati ümbrikupalkadega 20,8 miljonit eurot maksukahju. Järgmisel aastal võtab maksu- ja tolliamet ümbrikupalkade kontrolli all hoidmiseks kasutusele uued meetmed.

Järgmisest aastast võib riigihankgetel jätta hankija kõrvale pakkuja, kelle makstav palk jääb alla 70 protsendi sektori keskmisest, kirjutas Äripäev. 

Amet hakkab väljastama ehitusettevõtetele keskmise töötasu tõendit, kus on näha, kui suure osakaalu moodustab tema viimase kuue kuu töötasu ehitusvaldkonna keskmisest. „Kutsume üles ka eratellijaid seda tõendit ehitajalt hanketingimustes nõudma, et surve ümbrikupalgast loobuda oleks veelgi laialdasem,“ ütles maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja Rivo Reitmann.

Lisaks keskmise palga nõudele on ehitusettevõtjate liit teinud täiendavaid ettepanekuid ümbrikupalgaga võitlemisel. Näiteks võiks nende hinnangul rakendada solidaarvastutuse põhimõtet ehk kui ostja on teinud tehingu probleemse müüjaga, võib ta muutuda selles tehingus solidaarselt vastutavaks, kui müüja jätab maksud maksmata. Samuti on koostöös ehitusettevõtjatega arutelu all alltöövõtu ahelate piiramine ning ehitusobjektidel kohustuslik töötajate elektrooniline registreerimine ja tööajaarvestuse pidamine.

Kaubandus-tööstuskoja peadirektor Mait Palts märkis, et sellesügisese uuringu järgi on kasvanud nende ettevõtjate osakaal, kes oma sektoris hindavad ümbrikupalkade osa suuremaks kui varem. Näiteks ehitussektoris arvas varem enamus, et sektoris saab 10% oma palga mustalt, nüüd aga arvatakse, et neid on 20%.

Nii Palts kui ka  Reitmann tõdesid, et uuel aastal keerulisemaks muutuv maksusüsteem süvendab ümbrikupalkade probleemi. 

Loe pikemalt Äripäevast. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785