Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 20. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rootsis projektid kolm aastat ette teada

Foto: Visitsweden.com
Eesti ühe suurima projekteerimisettevõtte Innopolis Insneneride juhatuse liige Oivo Manninen iseloomustab Rootsi ärikeskkonda kui inertset ning tunnistab, et sealse kinnisvaraturu hinnatase on uskumatult kõrge.

Oivo Manninen räägib, kuidas Innopolis Insenerid on välisturgudel häid tulemusi saavutanud, milliseid vigu teinud ja kui palju see ettevõttele maksma läks 28. novembril Kultuurikatlas toimuval Eesti Ehituskonverentsil. Pane ennast kirja SIIN. 

Stockholmi kesklinnas 12 000 eurot ruutmeetri eest maksvad korterid näitavad sealse keskmise hinnataseme ära, kinnitab Rootsis mitmete teiste tellijate seas ka näiteks Veidekke Entreprenad AB tellimusel kortermaju projekteerinud Innopolis Inseneride juhatuse liige.

Manninen nimetab Soome ja Rootsi ärikultuuri väga erinevaks. “Kui eestlased viskavad nalja, et soomlased on aeglased, siis rootslased ei ole küll aeglased, aga sealt ei tule otsuseid,” selgitab Manninen ja toob näite naljast, milles küsitakse, mitu rootslast on vaja selleks, et otsuseid ära teha ja mille vastus kõlab: alati on ühte veel vaja.

“Kui soomlased võtavad mõtlemisaja ja siis väga konkreetselt ütlevad ei või jaa, misjärel saab nendega selgelt asja juurde minna, siis rootslaste puhul seda palli veeretatakse pikalt ja palju,” jutustab Manninen.

Samas, kui see otsus sünnib ja sind partneriks võetakse, on mõlema riigi puhul väga selge, et siis sinuga ka arvestatakse ja seda ka järgmiste projektide puhul. Näiteks toob ta välja, et Rootsis on neil projektid kuni kolm aastat ette teada.

“Me küll ei tea täpselt, mis projektid need on, aga meiega on juba neis kokku lepitud,” sõnab Manninen.

Enesestmõistetavalt on Rootsis edu saavutamiseks vajalikud veel mitmed tingimused, nagu näiteks valmisolek tööks mudelis, ilma milleta Mannineni sõnul Skandinaavias laua taha ühte projekteerimisettevõtet suure tõenäosusega ei võeta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785