Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 14. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RB Rail arutas Poola kolleegidega Rail Baltica piiriülese lõigu ehitamist

Foto: Rail Baltic
7. novembril kohtusid Varssavis RB Rail ASi tegevjuht ja juhatuse esimees Baiba Rubesa ning Leedu ja Poola esinduse juht Artūras Vilimas Poola taristu- ja ehitusministeeriumi ministri asetäitja Andrzej Bitteli ja riikliku raudtee-ettevõtte PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. juhatuse esimehe Ireneusz Mercheliga, et arutada Rail Baltica arendust ja elluviimist kolmes Balti riigis ja Poolas.

Baiba Rubesa teavitas Poola kolleege olulisest saavutusest Balti riikides, milleks oli Rail Baltica valitsustevahelise kokkuleppe ratifitseerimine Leedu, Läti ja Eesti parlamendi poolt. Ühtlasi teavitas ta neid sellest, kuidas projekti arendamine on Eestis, Lätis ja Leedus edenenud, ja tutvustas muu hulgas esimesi raudteeliini projekteerimiseks tehtud samme. Kuna Poola raudteeliini E75 ajakohastamine ja uue taristuprojekti rajamine Balti riikides on omavahel lähedalt seotud, on sellise keeruka, pikaajalise, ainulaadse ja Euroopas strateegiliselt tähtsa piiriülese projekti elluviimisel oluline teha tihedat koostööd ja kooskõlastada edasine tegevus.

RB Rail AS vastutab Leedu ja Poola riigipiiril asuva piiriülese raudteeliini Leedu lõigu ehitamise eest, mistõttu arutasid pooled projekti koordineerimisprotsessi, et tagada raudteeliini koostalitlusvõime.

Poolas tööd edenevad

Ministri asetäitja Andrzej Bittel kinnitas, et Poola ministeeriumi eksperdid, taristujuht ja raudteeasutus on avatud koostööle Balti riikide kolleegidega, et töötada välja konkreetsete parameetrite üksikasjad ja liinide kasutuselevõtu kavad. Praegu edenevad Poolas planeeritud tööd väga hästi ning ajakava kohaselt. 

Lisaks arutati PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.-s toimunud koosolekul piiriülese raudteeliini lõigu tõhusat juhtimisprotsessi seoses arendus- ja ehitustegevusega. Pooled nägid projekti sujuva koordineerimise jaoks vajadust luua ühine tehniline töörühm, mille peamiseks ülesandeks oleks tegevuse hõlbustamine ja koostalitlusvõime tagamine raudteeliini piiriülesel lõigul. Mõlema poole eksperdid alustavad ühiselt tööd RB Rail ASi hangitud ekspluatatsioonikava uuringuga, kuna uuringu raames analüüsitakse tervet Varssavi ja Helsingi vahelist koridori.

Ireneusz Merchel teatas, et Poola on oma Rail Baltica Varssavi-Sadowne lõigu ehitamise juba lõpetanud ja hetkel on käimas töö Sadowne-Czyżewi lõigul. Czyżewi-Białystoki lõigu kohta koostatakse praegu projekteerimisdokumente ning ehitustöödega alustatakse järgmisel aastal. Białystoki-Elki lõigu projekteerimisdokumentide ettevalmistamisega alustatakse peagi pärast seda, kui hankemenetluse tulemusel on selgunud alltöövõtja. Elki ja Poola-Leedu riigipiiri vahelisel lõigul alustab ettevalmistava teostatavusuuringu tegija tööd planeerimis- ja ettevalmistustööde, keskkonnamõju hindamise ja loodusvarade kontrollimisega.

„Meil on väga hea meel, et Poola on alustanud oma kiirraudteevõrgustiku arendamisel strateegilise nägemuse analüüsi ja väljatöötamist. RB Rail AS on koostööaltis ja on meeleldi valmis jagama kogemusi ning seniseid teadmisi kiirraudtee arengu kohta Balti riikides, kus reisijateveo kiirus on 240 km/h ja kaubaveo kiirus 120 km/h,“ lisas Baiba Rubesa. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785