Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 9. november 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ja Belgia arhitektide ühisnäitus rändab Brüsselisse

Näituse avamine Tallinnas.
Foto: Katrin Tomiste/Eesti Arhitektuurikeskus
Brüsselis avatakse 21. novembril Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ja Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamiseks viie Eesti ja viie Belgia arhitektuuribüroo ühisnäitus "BEL:EST. Euroopa laboratoorium Brüsselis", mis uurib Euroopa Liidu kohalolu Brüsselis ja selle ruumilist väljendust Euroopa kvartalis.

Tegemist on näitusega, mis oli septembris Tallinna Arhitektuuribiennali TAB 2017 ajal avatud Disaini- ja arhitektuurigaleriis.

 BEL:EST ühisprojekt tõi Euroopa pealinna, selle füüsilise ilme ja kuvandi üle mõtlema viis arhitektuuribürood Eestist ja viis Belgiast. 2017. aasta aprillis Brüsselis kunstikeskuses BOZAR toimunud intensiivse töötoa käigus arutasid Belgia ja Eesti kollektiivid, kuidas luua sünergiat Euroopa Liidu ja tema pealinna vahel ning kuidas tõlkida suuresõnalisi euroopalikke väärtusi ruumilisse vormi linnas, mis täidab ju enamat kui pelgalt logistilist funktsiooni.  Brüsseli kesklinnas paiknev Euroopa kvartal, kus sünnivad meie igapäevaelu mõjutavad otsused, on hoolimata oma tähtsusest paik, kus puudub märkimisväärne arhitektuur ning hoolega läbimõeldud avalik ruum. Kuuekümne aasta jooksul järk-järgult kujunenud kvartal on tänaseks kaotanud sideme Brüsseli ajaloolise linnakeskmega ning seda ümbritseva vilka elupiirkonnaga. Näituse eestipoolse kuraatori Aet Aderi sõnul, võiks Euroopa enda institustioonide arhitektuur ja linnruum kanda endas ideed Euroopast ja selle väärtustest, mitte mõjuda Brüsselis võõrkehana.

Eestist osalesid projektis AB Salto, b210 Arhitektid, Arhitekt Must, PART ja 

21. novembril avaneval näitusel on eksponeeritud kahe riigi arhitektide koostöö tulemusel valminud ideede füüsilised maketid.

Näituse kuraatorid on arhitekt Aet Ader (b210)  ja arhitekt Iwan Strauven (Bozari arhitektuurivaldkonna kuraator), kujundaja Karli Luik (Molumba), graafilise kujunduse on teinud AKU. Näituse produtseeris Eesti Arhitektuurikeskus. Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ajal toimub Brüsselis ligi 30 kultuuri ja teadusega seotud üritust, mis on osa üleeuroopalisest eesistumist ja Eesti Vabariik 100. tähistavast välisprogrammist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785