Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 31. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Väike-Maarjas toimub 100 000 eurone tulekatse

Foto: Pixabay
Homme testitakse Sisekaitseakadeemia päästekooli harjutusväljakul Väike-Maarja lähistel tulekatses ristkihtpuidust ehitatud hoone tulekindlust.

Sündmuse käigus süüdatakse kahekordse ristkihtpuidust kandekonstruktsiooniga hoone, et katsetada selle vastupanuvõimet tulekahjus. Tulekatse abil uuritakse erinevate tegurite mõju tulekahju arengule ning pannakse proovile mitmesuguseid fassaadimaterjale ja -süsteeme.

Tulekatse näol on tegu Arcwoodi CLT toodete tootearendusega, leidmaks ohutut lahendust CLT kasutamiseks enam kui kahekorruselistes suuremahulistes hoonetes ilma sprinklerita (kustutussüsteemita) selliselt, et siseruumides on puitpinnad osaliselt eksponeeritud. Arcwood on katse läbiviimiseks valmistanud ja paigaldanud Päästekooli harjutusväljakule katsemaja põhjapinnaga 3,5 m x 4,5 m ja kõrgusega 6m.  

Katse peamine eesmärk on leida siseruumides tasakaal eksponeeritud massiivsete puitpindade ja tulekahju arengus selliselt, et põleva sisustusmaterjali (kapid, toolid jms sisustus) ära põlemisel sumbub tulekahju iseeneslikult ehk sarnaselt näiteks kivihoonele. Tulekahju arengust kogutakse andmeid ligi 160 mõõtepunkti abil. Mõõdetakse temperatuuri erinevates konstruktsioonikihtides ja ruumi kõrgustes, katsekeha kaalu, õhuvoolude liikumist jms.

Lisaks vaadeldakse tulekahju arengut ehitise fassaadil. Ehitise kaks akendega külge on soojustatud erinevalt. Ühel küljel on kasutatud kivivilla, teisel PIR-soojustust. Mõlemad seinad on kaetud tuulduva fassaadikattega – puitlaudise ja tsementplaatidega

Ligi 100 000 eurot maksva katse korraldamises on löönud käed paljud osapooled nii era- kui ka riigisektorist, nende hulgas näiteks Riigi Kinnisvara, TTÜ, Arcwood, Raitwood ja EnerEST.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785