Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 16. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Raivo Rand: suured ja tugevad alltöövõtjad on turult kadunud

Foto: Andras Kralla
Rand & Tuulbergi Grupi üks omanikke ja Eesti Ehitusettevõtjate Liidu juht Raivo Rand nendib, et hetkeseisuga tegutseb Eestis ehitusvaldkonnas 9500 ettevõtet, kuid 8500 neist on 1–9 töötajaga ehk mikroettevõtted. Viimastel aga on võimatu tööviljakust tõsta.

Raivo Rand räägib hetkel ehituses aktuaalsetest teemadest Eesti ehituskonverentsil 28.novembril Kultuurikatlas.

Pane ennast kirja SIIN.

100-250 töötajaga ettevõtteid on turule jäänud vaid käputäis. 2015. aastal tegutses Eestis Statistikaameti andmeil vaid 8 sellist ettevõtet, enam kui 250 töötajaga ettevõtteid oli 9. 

“Mida see näitab? Turult on kadunud ära suured ja tugevad alltöövõtjad,” ütles ta.

“Mikroettevõtetega on lihtne manipuleerida ja neid lollitada. Mikroettevõtete omanikel on lihtne üks põhja lasta ja uus teha. Tööviljakust nendega tõsta on üsna võimatu. Tugevatel alltöövõtjatel on parem tehnoloogia, paremad võimalused töötajate koolitamiseks – just nii tööviljakus kasvaks,” rääkis Rand konverentsil Äriplaan 2017.

“Kui räägin mikroettevõtete lollitamisest, meenub see lugu. Üks mikrofirma läks peatöövõtjalt raha nõudma ja see ütles, et kui sa õiendad, löön su üldse platsilt minema. “Paha lugu, raha tema käest nagunii ei saa, nüüd tahab töö ka veel käest ära võtta,” ütles selle peale mikroettevõtja,” nentis Rand.

Miks on turuosalistega nii läinud? Rand sedastas, et kõigil turul tegutsema hakkavatel firmadel on kindel turule tulemise strateegia, mis on järgmine:

You must respect nobody.

You must eat everything.

You must fuck everybody.

“Need laused iseloomustavad hästi praeguste peatöövõtjate strateegiat turu vallutamisel. Suurtel ehitusplatsidel võib üles riputada kümneid mälestustahvleid mikroettevõtetele, kes on sellel objektil käinud,” ütles ta.

Rand avaldas lootust, et see trend muutub. “On näha, et ehitusfirmad, mis on kaua turul olnud, leiavad teisi taktikaid,” ütles ta. Kui see suund muutub, saab ka tööviljakus tõusule pöörata.

Randi sõnul on turule vaja tugevaid peatöövõtjaid, kes suudaks teatud operatsioone ja funktsioone ettevõtte sees ise läbi viia. "Õige ja edukas ettevõte peab suutma ka konsulteerida tellijat ja projekteerida," ütles ta. "Eksportima ei hakka mikroettevõtted kunagi."

Ehitusettevõtjate järgmine äriplaan ei saa Randi sõnul olla ainult aastaks 2018, vaid aastaks 2021, kui hakkavad kehtima euroliidu nõuded ja tohib ehitada vaid nullenergiamaju. “Kindlasti peatub kohe kõikide kortermajade renoveerimine, sest sellest hetkest väljastatud ehituslubadel on nullenergianõue. Kuidas aga hakatakse nullenergiamajadeks tegema Lasnamäe üheksakorruselisi, seda ma tahaks näha,” ütles ta.

Kuidas ehitussektor peaks tulevikus arenema, millistel ettevõtetel on lootust majanduslikult edukas olla, kui suur roll on tulevikus robotitel ja teistel tehnoloogilistel uuendustel, kas ehitatakse pigem BIMi või seguse labida abil? Neil ja teistel hetkel ehituses aktuaalsetel teemadel kõneleb Raivo Rand 28. novembril Eesti Ehituskonverentsil.

Pane ennast kirja SIIN.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785