Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 12. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saaremaal avatakse Kaasiku talu taastatud pukktuulik

Pukktuulik Muhumaal.
Foto: Wikipedia
Täna avatakse Saaremaal Leisi vallas Paaste külas taastatud pukktuulik. Kaasiku talu tuulik sai uue elu Altia Eesti ja Tuulikute Meistrikoja koostööprojekti raames ning selle taastasid Hiiumaa tuulikumeistrid.

Üritusel võtavad sõna Saaremaa Vodka kaubamärgi omaniku Altia Eesti AS-i juhatuse esimees Kristel Mets, kes räägib Saaremaa ja tuulikute tähendusest ettevõttele, ning Tuulikute Meistrikoja ekspert ja arhitekt Mihkel Koppel, kes räägib Kaasiku tuuliku ajaloost, eripäradest ja renoveerimisprotsessist.

“Paaste külale langes valik seetõttu, et tuulik paikneb Ranna maantee ääres ning jääb Leisist Orissaarde kulgevale turismimarsruudile. Usun, et taastatud tuulikut hakkab külastama suur osa Saaremaad väisavatest turistidest,“ ütles Kristel Mets.

Kaasiku tuuliku lasi 1912. aastal ehitada Kaasiku talu peremees Vassili Riik. Pärast vanaperemehe surma 1914. aastal võtsid tuulikuga jahvatamise üle perepoeg Arseni Riik ja Johannes Riik. Tuulikus jahvatati peamiselt oma tarbeks leivajahu ja loomajahu. Pärast loomapidamise lõppu talus jäi seisma ka tuulik. Tuulik töötas viimati 1960. aastatel.

Kaasiku tuulik on järjekorras juba viies, mis saab uue elu Altia Eesti AS-i ja Tuulikute Meistrikoja koostööprojekti raames. Järgmisena taastatakse 2018. aasta sügiseks Kuressaare kindluses seal 17. sajandil läänebastionil asunud pukktuulik.

Altia Eesti AS on alates 2013. aastast toetanud Saaremaa sümboliteks peetavate tuulikute taastamist ning eksponeerimist kui pärandkultuuri turismiobjekte. Koostöö tulemusena on seni täielikult restaureeritud 2013. aastal Ennu küla Jaagu tuulik, 2014. aastal Kuusnõmme küla Ilaste tuulik, 2015. aastal Kõruse küla Kivestu talu tuulik, 2016. aastal Liiva-Putla külas Grepi tuulik ning tänavu siis Paaste külas Kaasiku tuulik. Lisaks toetas Altia Leedri küla tuuliku taastamist.

Põhja- ja Baltimaades tegutseva alkoholifirma Altia Corporation tütarettevõtte Altia Eesti AS-i kõige tuntum Eestis toodetud kaubamärk on Saaremaa Vodka. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785