Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 12. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tartu sai vaksalihoone ette uue linnaväljaku

Foto: Kristjan Talistu
Vaksali ja J. Kuperjanovi tänava ristmiku rekonstrueerimise tulemusel on jaamahoone esisele kujundatud esinduslik ja hubane linnaväljak, kus rongile mineja või rongilt tulija saab aega veeta. Jaamahoone ette saavad sõita nüüd vaid ühissõidukid.

„Tartu vaksalihoone esine moodustab nüüd koos hoonega kauni terviku ja kogu raudteejaama ümbrus on muutunud liiklejatele mugavamaks ja ohutumaks,“ ütles linnapea Urmas Klaas.

"Valminud  terviklahendus kordab kaasaegses võtmes ajaloolist 19. sajandist pärit lahendust, mil jaamahoone ees asus kompaktne pargiala," rääkis esialgse idee autor linnaarhitekt Tõnis Arjus.

Kergliiklejale sõbralikumaks on muutunud rekonstrueerimistööde käigus kogu piirkond. Kahele poole Vaksali tänavat on ehitatud 1,5 meetri laiused jalgrattarajad ning Näituse tänavalt Vaksali 12b parklani kulgev raudteeäärne eraldiseisev 4 meetri laiune kergliiklustee. Jalgrataste parkimiseks on rajatud varjualused ja kaks nutiparklat. Tartus esmakordselt on Vaksali ja Näituse tänava ristmikule tehtud "Jalgratturite ooteala" märgistus, mis lubab jalgratturitel punase fooritule ajal ohutult sõidurada vahetada.

Remondi käigus ehitati Vaksali tänaval välja sademeveekanalisatsioon, rajati uus valgustus ja remonditi sõidu- ja kõnniteed. Sõidukitele rajati piirkonda kaks parkimisplatsi,

Vaksali tänava ja jaamahoone esise väljaku projekteerisid Tinter-Projekt OÜ ja Kino Maastikuarhitektid OÜ, ehitas AS Tref ja ehitusjärelevalvet tegi Taalri Varahaldus AS. Tööde kogumaksumus oli 1 731 395 eurot.

Vaksali-esise väljaku rekonstrueerimine on üks osa projektist "Tartu raudteejaama arendamine ja ligipääsetavuse suurendamine", mida rahastatakse ligi 80 protsendi ulatuses EL Ühtekuuluvusfondist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785