Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 11. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tapa uus katlamaja sai kasutusloa

Foto: N.R. Energy
Tapa vallavalitsus väljastas kasutusloa uuele hakkepuidul töötavale katlamajale, mis hakkab tootma toasooja nii Tapa linnale kui NATO liitlasi võõrustavale kaitseväe linnakule.

Soojatootja N.R. Energy lõpetas Tapal Üleviste tänaval asuva katlamaja 3,5 miljonit eurot maksma läinud ehitustööd septembri keskel. Tööde käigus rajati Tapale uus 7-megavatine hakkepuidul töötav põhikatel ning renoveeriti olemas olnud õlikatlamaja koos kahe põlevkiviõlil töötava katlaga koguvõimsusega 9,2 megavatti. Soojatootmise seadmed tootis ja tarnis Austria ettevõte Agro Forst & Energietechnik GmbH. Hoone projekteeris büroo EMP A&I, andes selle arhitektuursele lahendusele teistest katlamajadest oluliselt eristuva ilme. Projekti rahastasid N.R. Energy ja Citadele pank.

 

Tapa vallavalitsus väljastas eelmise nädala lõpul loa võtta uus katlamaja kasutusse. “Alustasime eelmisel nädalal ka uute katelde testkütmisega ning esimene hakkepuidust toodetud toasoe jõuab Tapa elanike radiaatoritesse neil päevil,” ütles N.R. Energy juhatuse liige Ahto Tisler.

 

Uus, keskkonnasõbralikum katlamaja lubab langetada Tapal küttehinda kuni 20 protsenti. Kütte lõpphind sõltub katlamaja koormusest ja kaitseväe sooja tarbimise kogusest. Soojaenergia hinna peab kinnitama Konkurentsiamet.

 

N.R. Energy kasutab katlamajas küttena biomassi ehk hakkepuitu, mille tarnib Lääne-Virumaal Väike-Maarjas tegutsev OÜ Reinpaul, kes võitis vastava hanke. Seni kasutati Tapal sooja tootmiseks põlevkiviõli, mis uues katlamajas jääb varukatelde tagavarakütteks.

 

Tisleri sõnul on tegu hetkel nii Eestis kui kogu meie lähiregioonis kõige moodsama katlamajaga, mis kasutab kõige kaasaegsemaid tehnoloogiaid, näiteks biomassi niiskuse reaalajas mõõtmist. See võimaldab hakkepuidu põlemisprotsessi automaatselt reguleerida ja saavutada seeläbi suurem efektiivsus. 

 

1997. aastal asutatud ja täielikult Eesti erakapitalil põhinev N.R. Energy varustab soojusenergiaga 23 kaugkütte võrgupiirkonda üle Eesti ja müüb soojusenergiat rohkem kui 30 mehitamata kaug- ja lokaalkatlamajast. Ettevõtte peamised kliendid on kortermajad, eramud, koolid, lasteaiad, spordihooned, tervishoiuasutused, kohalikud omavalitsused, asutused ja ettevõtted.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785