Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 12. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Illegaale leidub ehitusplatsidel üha enam

Foto: Erik Prozes
Aasta üheksa kuuga registreeriti 359 juhtumit, kus kolmandatest riikidest pärit inimesed töötasid Eestis seadusliku aluseta. Eelmise aasta sama aja jooksul registreeriti selliseid juhtumeid 128 korral, teatas politsei- ja piirivalveamet.

Politsei- ja piirivalveamet ning maksu- ja tolliamet korraldasid ühisreidi Pärnus, kus kontrolliti kolme ehitusobjekti. "Ühel objektil töötas neli kolmandast riigist pärit inimest, kel puudus seaduslik alus Eestis töötamiseks ja kes püüdsid vältida ametnike kontrolli. Meeste suhtes alustati väärteomenetlust ning kolmele neist koostati ettekirjutus vabatahtlikuks lahkumiseks Schengeni territooriumilt ja kohaldati sissesõidukeeld Schengeni alale," kommenteeris Lääne prefektuuri piiri- ja migratsioonijärelevalvetalituse juht Margo Peters.

"Ettevõtted peaksid veenduma, et töötaja oleks nõuetekohaselt registreeritud. Kui avastame objektilt registreerimata töötajad, siis ei saa nad tööd jätkata. See võib kaasa tuua tööseisaku," selgitas Peters ja lisas, et näiteks kui katuse ehitus pooleli jääb, võivad ilmastikuolud tuua kahjusid nii elanikele kui ka ettevõtetele.

Kolmandatest riikidest pärit välismaalaste töötamine tuleb tööandjal registreerida nii politsei- ja piirivalveametis kui ka maksu- ja tolliameti töötamise registris.

Kui politsei jälgib, et välismaalased ei töötaks seadusliku aluseta, siis maksuameti eesmärk on töötamise registreerimise kontrollimisega välistada töötajatele ümbrikupalga maksmine. Enamasti töötavad peamiselt Ukrainast ja Valgevenest pärid kodanikud Eestis lühiajaliselt ehitustel või teevad metallitöid.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785