Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 2. oktoober 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merko allkirjastas Viimsi riigigümnaasiumi ehituslepingu

Foto: RKAS
Täna allkirjastasid Riigi Kinnisvara ASi ehitusjuht Priit Püss ja ASi Merko Infra juhatuse liige Marek Hergauk Viimsi riigigümnaasiumi ehituse peatöövõtulepingu. Tegemist on esimese riigigümnaasiumiga Harjumaal.

Kuni 540 õpilasele mõeldud tänapäevane gümnaasiumihoone netopinnaga 4283,3 ruutmeetrit ehitatakse Harjumaale Viimsi valda Haabneeme alevikku. Uus koolihoone on plaanis avada 2018. aasta sügisel.

RKASi ehitusjuhi Priit Püssi sõnul on hoone kavandamise lähtekohaks võetud võimalikult väikese energiavajadusega hoone loomine, koolimaja kandekonstruktsiooniks on valdavas osas valitud CLT ehk ristkihtpuit. „Puit on taastuv loodusvara ning hoonete puidust ehitamise korral paisatakse õhku vähem CO2-te ning kulutatakse vähem fossiilseid kütuseid kui näiteks betoonist ehitiste puhul. On tehtud uuringuid, mis tõestavad, et puidust hoones tunneb inimene ennast paremini,“ ütles Püss.

„Viimsi valla jaoks on tugev haridussüsteem väga oluline ja meie põhiprioriteet on haridusvõimaluste ja -kvaliteedi tõstmine. Uus riigigümnaasium rikastab ja mitmekesistab veelgi valla haridusvõrku ja haridusvõimalusi,“ ütles Viimsi abivallavanem Jan Trei. „Oleme arvestanud, et Viimsi riigigümnaasium avatakse 2018. aasta septembrist. See tähendab, et hakkame tänases Viimsi Keskkoolis ümberkorraldusi tegema, et järgmise aasta sügiseks on Viimsi Keskkoolist saanud tugev 9-klassiline põhikool ning edaspidi keskendume tugeva põhihariduse andmisele Viimsi Koolis. Ma loodan, et hoone valmimisel tekib hea koostöö riigi, valla ja kohalike haridusasutustega, et avardada Viimsi ja naaberpiirkondade noorte võimalusi haridusteel.“

Eluline näide digiehituse juurutamisest

Hoone projekteerimisel on kasutatud ehituse infomudelite tehnoloogiat (BIM - Building Information Modelling), mille käigus hoone näitlikustatakse ruumiliselt. Hoonesimulatsioon võimaldab paremini hinnata projekteeritava hoone tulevast energiavajadust ja halduskulusid ning kasutusmugavust.

RKASi BIMi projektijuhi Silver Aderi sõnul on BIM eluline näide digiehituse juurutamisest. „Boston Consultingu hinnang aastaks 2025 ütleb, et siis annab täielik ehituse digitaliseerimine iga-aastaselt 13-21 protsenti kokkuhoidu planeerimis-, projekteerimis- ja ehitusfaasis ning 10–17 protsenti käitamisfaasis. RKAS tegeleb juba aastaid BIMi juurutamisega ning seda tehnoloogiat oleme kasutanud näiteks ERMi, Rahvusarhiivi, Eesti Moskva saatkonna ning mitmete teiste ehitiste puhul,“ ütles Ader.

Viimsi riigigümnaasiumi hoone arhitektuurilahenduseks valiti möödunud aastal Novarc Group AS ning KAMP Arhitektid OÜ ühine ideelahendus. Ehitustööde maksumuseks on ligikaudu 5,1 miljonit eurot ilma käibemaksuta. Ehitustöid rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi ning riigieelarvelistest vahenditest.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785