Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 6. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti võõrustab Euroopa mineraalide päeva avaüritusi

Meelis Einstein KNC tehases.
Foto: Indrek Susi
Kümnendat korda toimub Euroopa mineraalide päev juhatatakse Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise egiidi all sisse piduliku avaüritusega Nordkalki Kurevere dolomiidikarjääris ja Kunda Nordic Tsemendi tehases, sadamas ja karjääris.

Mineraalide päeva avaüritus aitab mõista, kuidas mineraalitööstus panustab regionaalsesse jätkusuutlikusse ning kohalike kogukondade heaolusse, lähtudes Euroopa Liidu strateegiast  EU 2020.

Üritusel esinevad tervituskõnedega Peter Handley (DG GROW, Euroopa Komisjon), Micheal O’Briain (DG ENVI, Euroopa Komisjon), Ando Leppiman ja Kalev Kallemets (Majandus-ja Kommunikatsiooniministeerium), Marko Pomerants (Riigikogu liige ja endine keskkonnaminister), Neeme Suur (Lääne maavanem), prof Alar Rosentau (Tartu Ülikool) ja Liis Keerberg (Birdlife International).

Ürituse raames käiakse 21. septembril Kurevere lubjakivikarjääris, kus külalistele näidatakse lõhkamist ning tutvustatakse orhideede elurikkuse edendamise projekti. Järgmisel päeval külastatakse Kunda Nordic Tsemendi tehast, sadamat ja karjääri ning külalistele tutvustatakse kaldapääsukeste kaitse programmi.  

"Lubja- ja dolokivi kaevandamisel ja sellele järgneval töötlemisel saadud tooted on igapäevaselt kasutusel mitmetes valdkondades ja ilma nendeta ei ole mõeldav mitmete vajalike tootmisprotsesside toimimine. Maavarade kasutamine meie kõigi tarvis peab tekitama võimalikult vähe keskkonnahäiringuid ja säilitama kohaliku kogukonna elukvaliteedi. Mineraalide päeval on oluline osa meie tegevuse kajastamisel ja avatud konstruktiivse suhtluse tagamisel," lausus Nordkalk ASi tegevdirektor Andres Rammul.

"Meie kaevandus-ja tootmistegevus mõjutab paratamatult ümbritsevat piirkonda. Kuid tsemenditööstus on viimaste kümnenditega jõudsalt keskkonnasõbralikumaks arenenud. Mineraalide päev on meile tähtis, sest siis saame tutvustada inimestele, et ehituseks hädavajaliku tsemendi tootmisel ja materjalide kaevandamisel on tänapäeval mõju keskkonnale miinimumini viidud ja osa looduslikke materjale jäätmetega asendatud. Teatud puhul võib kaevandustegevus loodust isegi rikastada, kui näiteks karjääri sulgemise järel tekib kaevandatud alale ilus järv," sõnas ASi Kunda Nordic Tsement tegevdirektor Meelis Einstein.

Kahe aasta tagant peetava Euroopa mineraalide päeva eesmärgiks on tutvustada laiemale publikule mineraalsete materjalide kaevandamist ja tootmist.  Tänavu 22.-24. septembrini toimuval mineraalide päeval avab oma uksed huvilistele enam kui 150 karjääri, kaevandust ja tehast üle kogu Euroopa. 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785