Autorid: Ehitusuudised , ehitusuudised.ee • 4. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

GAG avas koolimaja kasutusloa puudumisele vaatamata

Foto: GAG
Gustav Adolfi Gümnaasium avas Tallinnas Vana-Kalamaja tänaval renoveeritud algklasside hoone, kuigi hoone ümberehitustööde tööde läbiviimist on avalikkuses korduvalt kritiseeritud ja avamise ajal puudus sellel veel kasutusluba.

hkki ehitustööde valmimise planeeritav tähtaeg oli 15. august, siis täna, 4. septembril, polnud koolimaja veel päris valmis. Veel eile õhtul käisid õpetajad, õpilased ja vabatahtlikud koolimaja tänase avamise jaoks korrastamas. "Paigaldati stepsleid, maalrid värvisid veel mõningad seinad üle, kinnitati liiste ja lüliteid," kirjutas Delfi. 

Nordlin Ehitus alustas renoveerimistöid hoones mullu detsembris.

Koolimaja renoveerimine nii lühikese ajaga oli Gustav Adolfi Gümnaasiumi direktori Hendrik Aguri sõnul hullumeelne idee. "Mina uskusin algusest peale, et me saame selle valmis. Mis siis, et tegu on väga keerulise ja nõudliku projektiga," sõnas Agur. Ta lisas, et paljud ettevõtted loobusid hankest just lühikese tähtaja tõttu. "Lisaks sellele oli meie peale suunatud enneolematult suur tähelepanu," rääkis Agur Delfile.

„GAG-i uue õppehoone renoveerimine on olnud kõigile asjaosalistele – nii Tallinna Linnavalitsusele, haridusametile, kooliperele kui ka ehitajatele mitmes mõttes suur väljakutse,“ rääkis Tallinna Haridusameti juhataja Andres Pajula. „Kogu protsess on toimunud kõrgendatud tähelepanu all, kuid seda enam saame kinnitada, et oleme teinud kõik endast oleneva, et saavutada maksimaalselt hea tulemus – kaasaja nõuetele vastav ja tulevikku vaatav õppehoone.“

„Uue õppehoone nimeks saab Kotzebue maja – maadeuurija Otto von Kotzebue ning tema isa, näitekirjaniku ja teatrimehe August von Kotzebue järgi,“ ütles GAG-i direktor Hendrik Agur. „Läbi viie sajandi tegutsenud kooli ajaloos on aasta 2017 oluline verstapost. Lisaks sellele, et pääseme ruumikitsikusest ja saame omale uue õppehoone, sai valmis ka kauaoodatud võimlamaja remont. Kogu koolipere ootab juba põnevusega septembrikuud, sest meie jaoks on seekord tõepoolest väga palju uut.“

Tallinnas Vana-Kalamaja ja Kotzebue tänava ristumiskohal asuv 1956. aastal ehitatud neoklassitsistlik NSVL tüüpprojekti järgi ehitatud ja rohke stalinistliku dekooriga kaunistatud hoone oli enne renoveerimist kasutusel täiskasvanute gümnaasiumina. Ümberehituse käigus sai õppehoonepolüfunktsionaalse aatriumi, mida ümbritsevad rõdud neljal tasapinnal. Aatriumi hakkab kool kasutama aktusteks, kontsertideks, seminarideks ja erinevateks suurteks sündmusteks ka välja rentima.

Täieliku muutuse teinud koolihoones on disainiagentuur Velvet loonud kaasaegse uudse ja põneva sisegraafikaga õpikeskkonna. Kotzebue maja renoveerimisel ja sisustamisel lähtuti põhimõttest „me õpime kõikjal“, teatas kool.

Majas on 30 klassiruumi. Sisekujunduse kavandamisel on olulisteks märksõnadeks laste aktiivne liikumine, loovus ja õppimisrõõm. Koridorides on siseterviserajad, tegevus- ja istumisalad ning õpialad grupitöödeks. Füüsilist tegevust võimaldavad mängud, ronimis- ja rippumisvõimalused.  

Viimasele, viiendale korrusele tuleb inspireeriv ja hubane loovala, kus on ruumi kunstile, multimeediale, robootikale, arvutiklassile, muusikaklassidele, salvestamisruumile, õpilastele isetegevuseks ja rühmatöödeks.

Õppehoone katuselt avaneb vaade linnale, seal on avatud avarad puhke- ja õppealad, tähetorn ning seadmed ilmavaatluseks.

Koolihoov sisustatakse nii, et õpilastel on põnevad võimalused vahetundide aktiivseks veetmiseks õues iga ilmaga, et tekitada lastes harjumust viibida värskes õhus ja tagada päevane liikumisnorm.

GAG-i esimestes klassides hakkab sel aastal õppima 144 uut õpilast, paralleelklasse on kokku kuus, neist viis on ette nähtud piirkonna lastele ning üks ülelinnalise valikuga. Terve kooli õpilaste arv on 1265, neist 565 hakkavad õppima uues Kotzebue majas ning 700 vanalinnas asuvas õppehoones.

Vaata ka GAGi uus maja saab väliklassi ja jooksuraja 

 

 

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785